Αντίο στο δολάριο λέει η Βολιβία – Προχωρά στην αντικατάσταση του με το γιουάν για το εμπόριο με την Κίνα

Αντιμέτωπη με την έλλειψη δολαρίου που επηρεάζει τη Βολιβία, η κυβέρνηση του Luis Arce εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το εξωτερικό της εμπόριο μέσω της ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρηματίες της Santa Cruz, της λεγόμενης «εθνικής οικονομικής μηχανής», χαιρετίζουν την ίδρυση τράπεζας από τον ασιατικό κολοσσό στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Τόσο ο πρόεδρος της Βολιβίας Luis Arce όσο και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού τομέα της Βολιβίας συμφωνούν στην ενσωμάτωση του κινεζικού γιουάν στο διεθνές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, όπως έχουν κάνει και άλλα κράτη της Νότιας Αμερικής, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

“Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής πραγματοποιούν ήδη συναλλαγές σε γιουάν σε συμφωνίες με την Κίνα. Και αυτή είναι η τάση στην περιοχή”, δήλωσε ο Arce σε συνέντευξη Τύπου για τον εορτασμό της Ημέρας των Βολιβιανών Δημοσιογράφων στις 11 Μαΐου.

Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύουν να απομακρυνθούν από το δολάριο ΗΠΑ ως το μοναδικό διεθνές νόμισμα ανταλλαγής. Αυτή η απόφαση θεωρείται ως λύση στα νομισματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Υποθετικά, αυτό το μονοπάτι θα ήταν επίσης επωφελές για τα οικονομικά του πολυεθνικού κράτους της Βολιβίας, το οποίο αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει έλλειψη του αμερικανικού νομίσματος, εξήγησε ο Πρόεδρος Arce.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Κινέζος πρέσβης στη Βολιβία Huang Yazhong είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες της Santa Cruz για να αξιολογήσει τη χρήση του γιουάν στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ο ασιατικός γίγαντας να ιδρύσει τράπεζα στη χώρα της Νότιας Αμερικής. “Η δημιουργία μιας κινεζικής τράπεζας στη Βολιβία θα καθιστούσε δυνατή την ανταλλαγή σε γιουάν. Φυσικά, αυτή η τράπεζα στη Βολιβία θα παραδώσει σε βολιβιανά πέσο”, δήλωσε ο Oscar Mario Justiniano, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ιδιωτικών Επιχειρηματιών της Santa Cruz, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Bolivisión.

Το Sputnik μίλησε με τον Βολιβιανό οικονομολόγο Μάικ Τζέμιο, ο οποίος ανέλυσε την προσέγγιση μεταξύ του βολιβιανού πέσο (b$) και του κινεζικού γουάν. 

Οι προοπτικές ανοίγματος κινεζικής τράπεζας στη χώρα είναι “ήδη μια σημαντική εξέλιξη. Δείχνει ότι το ξένο κεφάλαιο ενδιαφέρεται για την εθνική οικονομία”.

Συγκρούσεις και νομίσματα

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, είχε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα: το δολάριο ΗΠΑ άρχισε μια ασταμάτητη πτώση ως νόμισμα διεθνούς εμπορίου. Η άνοδος του γιουάν έχει παγιωθεί σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Τώρα είναι η σειρά της Λατινικής Αμερικής, όπου αρκετές χώρες έχουν την Κίνα ως σημαντικό εμπορικό εταίρο. Ως εκ τούτου, η ανταλλαγή προϊόντων στο ασιατικό νόμισμα ήταν ένα προβλέψιμο βήμα. Σύμφωνα με τον Gemio, η παγκόσμια πτώση του δολαρίου «δείχνει ότι ο κόσμος προτιμά να χρησιμοποιεί το τοπικό του νόμισμα και άλλα νομίσματα για τα διεθνή του αποθέματα».

Μέχρι το 2010, η Κίνα διαπραγματευόταν λιγότερο από το 1% των προϊόντων της σε γιουάν, ενώ το 83% γινόταν σε δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Τον τελευταίο μήνα του Μαρτίου, για πρώτη φορά στην ιστορία του ασιατικού γίγαντα, η χρήση του γιουάν (48%) για εμπορικές συναλλαγές ξεπέρασε αυτή του αμερικανικού νομίσματος (47%). Ο Arce έδωσε εντολή στην Κεντρική Τράπεζα της Βολιβίας (BCB) να αναλύσει τις οικονομικές πολιτικές της Αργεντινής και της Βραζιλίας σχετικά με το γιουάν, προκειμένου να αξιολογήσει την ευκολία της προώθησης στην εμπορευματοποίηση αυτού του νομίσματος αντί του δολαρίου.

Ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες (2006-2019) εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την προώθηση του εμπορίου σε γιουάν μεταξύ της Βολιβίας και άλλων εθνών. «Αν ανοίξουμε αυτό το εμπόριο με την Κίνα, δεν θα χρειαζόμαστε πλέον το δολάριο. Το νόμισμά μας είναι σεβαστό και σεβόμαστε το κινεζικό γουάν τους», είπε σε συνέντευξή του στο Radio Kausachun Coca.

“Το είπα και το εννοώ: όταν υπάρχει κινεζική τράπεζα, θα είμαι ο πρώτος που θα ανοίξει τον τραπεζικό μου λογαριασμό σε κινεζικό γιουάν. Με αυτόν τον τρόπο, σιγά σιγά, το δολάριο ΗΠΑ θα εξαφανιστεί σταδιακά”, προέβλεψε ο Μοράλες.

Προχωρήστε με προσοχή

Για τον Πρόεδρο Arce, η έλλειψη δολαρίου που μαστίζει τη Βολιβία αντανακλά έναν «αγώνα για τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας» μεταξύ του μπλοκ με επικεφαλής την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία, και εκείνου της «παλιάς Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σύμφωνα με τον Arce, “στη Λατινική Αμερική, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πάντα μεγάλη επιρροή πάνω μας. Σήμερα όμως, πολλές χώρες έχουν περισσότερο εξωτερικό εμπόριο με την Κίνα παρά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πράγματα αλλάζουν”, είπε.

Ο Gemio πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας πρέπει να προχωρήσει με προσοχή: «Το διεθνές εμπόριο στη Βολιβία πρέπει να αξιολογήσει με ποιες χώρες συναλλάσσεται και αν θα δεχτούν μια πιθανή αλλαγή νομίσματος». Από αυτή την άποψη, αξιοσημείωτες είναι οι συμμαχίες που δημιουργήθηκαν μεταξύ Ρωσίας και Κίνας με οικονομίες στην Αφρική και την Ασία.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί