TASS: Η διαδικασία χρήσης εθνικών νομισμάτων σε αμοιβαίους διακανονισμούς μεταξύ της Ρωσίας και των εταίρων της θα αποκτήσει δυναμική, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
“Φυσικά, καθώς αυξάνεται ο εμπορικός κύκλος εργασιών, η μετάβαση στις πληρωμές σε εθνικά νομίσματα θα γίνει πιο πρακτική – αυτό είναι το μέλλον. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την Αφρική, αλλά και για τη Λατινική Αμερική, τους Ασιάτες φίλους μας, καθώς και το Ιράν, την Ινδία , και την Κίνα. Ήδη στρεφόμαστε ενεργά σε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα και το μερίδιο του δολαρίου μειώνεται σταθερά. <…> Έτσι, αυτή η διαδικασία θα αποκτάει όλο και μεγαλύτερη δυναμική”, είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση της Κένυας να πληρώσει για εξαγωγές πετρελαίου σε τοπικό νόμισμα.
Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα «έχει ήδη προωθήσει την ιδέα του να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μηχανισμών πληρωμών που δεν θα βασίζονται στο δολάριο ή το ευρώ και θα βασίζονται σε αποφάσεις και συμφωνίες που θα αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων εντός του πλαισίου της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας BRICS».
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexey Overchuk δήλωσε νωρίτερα ότι η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) έχει μετατοπιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στις πληρωμές σε εθνικά νομίσματα, με το μερίδιό τους να ανέρχεται στο 90% τον Μάρτιο. «Καταγράφουμε μια έξαρση στη χρήση εθνικών νομισμάτων στις αμοιβαίες πληρωμές από τις χώρες της Ένωσης», είπε στο δεύτερο Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ, προσθέτοντας ότι «η EAEU έχει ουσιαστικά στραφεί σε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα».
Το μερίδιο των διακανονισμών στο αμοιβαίο εμπόριο των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης σε εθνικά νομίσματα “ανήλθε συνολικά στο 89% το πρώτο τρίμηνο του 2023”, δήλωσε ο Overchuk. «Μιλώντας για τον Μάρτιο, [το μερίδιο έφτασε] στο 90%», σημείωσε.
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο – Δείτε σε ποιες περιοχές
- Ρωσικό ΥΠΑΜ: Πλήξαμε με Kinzhal στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία
- Νέο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για 50.000 νέες θέσεις απασχόλησης
- Όρμπαν: Η Ουκρανία θα χρειαστεί 400δις – Για αυτό η Ε.Ε. θέλει να κατάσχει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
- Οι φονικές πλημμύρες της Βαλένθια το 2024 οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου της περιφέρειας
- Η σύγκριση του Μεντβέντεφ που δείχνει τι θα συμβεί στην Ουκρανία όσο η Δύση στέλνει χρήματα
- Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για τη β’ φάση του προγράμματος «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»
- Θεσσαλονίκη: Στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως 244 μέλη του ΑΠΘ
- Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε θα επισκεφθεί την Κίνα την επόμενη εβδομάδα
- Αυτό είναι το νέο σπίτι της πριγκίπισσας Κέιτ









