«Ο αποκλεισμός ξεκίνησε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στα Στενά του Ορμούζ.
Παράλληλα ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι το Ιράν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία, σημειώνοντας ότι «μπορώ να σας πω ότι η άλλη πλευρά μας πήρε τηλέφωνο. Θέλουν να κάνουν συμφωνία με κάθε κόστος», αλλά τόνισε ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία επιτρέπει στην Τεχεράνη να έχει πυρηνικό όπλο.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια χώρα να εκβιάζει τον κόσμο», υπογράμμισε.
Όπως, όμως, φέρεται να αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονων Ιρανικών Σπουδών, Ρατζάμπ Σαφάροφ, κάθε βήμα που έχει κάνει η Ουάσινγκτον στην σύγκρουση με το Ιράν μέχρι σήμερα έχει επιδεινώσει την δική της στρατηγική θέση και ο αποκλεισμός των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου δεν αποτελεί εξαίρεση,
«Αυτή είναι μια πολύ ανόητη κίνηση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Με κάθε μέρα που περνάει και με κάθε βήμα», η Ουάσινγκτον «επιδεινώνει» την δική της θέση, καθώς και αυτή πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο για τις οποίες το Ορμούζ είναι η σανίδα σωτηρίας της οικονομικής τους ύπαρξης, δήλωσε ο Σαφάροφ στο Sputnik.
Εν τω μεταξύ, «η ιρανική θέση ενισχύεται» με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με άλλους, κάτι που «οι Ιρανοί κατανοούν απόλυτα», είπε ο Σαφάροφ. Ως εκ τούτου, η Τεχεράνη δεν έχει κανένα κίνητρο να συμφωνήσει ή να σπρωχτεί μέσω εκφοβισμού σε μια ειρηνευτική συμφωνία με αμερικανικούς όρους, σημειώθηκε.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Σαφάροφ δεν αποκλείει ότι ο Τραμπ λαμβάνει κακή πληροφόρηση για τις συνθήκες επί τόπου από υφισταμένους.
Ο παρατηρητής επεσήμανε, για παράδειγμα, ότι ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το Ναυτικό του Ιράν έχει καταστραφεί. Αλλά είναι το ίδιο Ναυτικό που είναι τώρα «έτοιμο να βυθίσει οποιοδήποτε πλοίο κινηθεί προς τον Ινδικό Ωκεανό χωρίς την άδεια του Ιράν», τονίστηκε.
«Λέει ότι η πυραυλική τεχνολογία και οι εκτοξευτές του Ιράν έχουν εξαντληθεί ή καταστραφεί. Αλλά βλέπουμε το Ιράν να εκτοξεύει όλο και περισσότερους από τους πυραύλους του – πιο σύγχρονους, πιο ισχυρούς κ.λπ.», είπε ο Σαφάροφ.
Οι ΗΠΑ τελικά θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν, υποστηρίζει ο παρατηρητής, επειδή ενώ το μπλοκάρισμα των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου θα βλάψει την οικονομία της, η Τεχεράνη είναι σε θέση να επιβιώσει.
Όπως τονίζεται, οι επιπτώσεις στους εξαγωγείς του Κόλπου και στις μεγάλες ενεργειακά εξαρτώμενες οικονομίες στην Ασία και τον αναπτυσσόμενο κόσμο θα είναι πολύ πιο τιμωρητικές. Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 150 δολάρια μέχρι το τέλος της εβδομάδας, υπογραμμίζεται.
Με το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου παγιδευμένο στον Περσικό Κόλπο, «αυτό σημαίνει ότι το ένα πέμπτο της παγκόσμιας οικονομίας ουσιαστικά θα σταματήσει». Ως εκ τούτου, «η Αμερική κινδυνεύει να στρέψει σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο εναντίον της», συνόψισε ο Σαφάροφ.
Τελικά οι ΗΠΑ θα πετύχουν ή θα επιβεβαιωθεί το σενάριο να υποχωρήσουν;









