• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ανησυχία από την επιστροφή της τοξικής βλέννας στη θάλασσα του Μαρμαρά – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα (video)

Ανησυχία από την επιστροφή της τοξικής βλέννας στη θάλασσα του Μαρμαρά – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα (video)

Εμφανίστηκε ξανά η τοξική βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά, ένα φαινόμενο που προκαλεί ανησυχία καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να επεκταθεί και στο Βόρειο Αιγαίο.

Οι αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο.

Η τοξική βλέννα έκανε ξανά την εμφάνισή της στη θάλασσα του Μαρμαρά και το φαινόμενο προβληματίζει τους ειδικούς για την έκτασή του.

Μιλώντας στο OΡΕΝ, ο καθηγητής Ωκεανογραφίας Γιώργος Συλαίος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται το φαινόμενο ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει την εμφάνισή του και στο Βόρειο Αιγαίο, κάτι που είχε συμβεί το καλοκαίρι στη Λήμνο.

«Είναι αποτέλεσμα του χαμηλού επιπέδου διαχείρισης των υγρών αποβλήτων στην Τουρκία. Έχουμε υγρά απόβλητα που προκύπτουν από αστική δραστηριότητα, από τους οικισμούς, τα οποία κατά 80% είναι ανεπεξέργαστα και πέφτουν στη θάλασσα του Μαρμαρά. Έχουμε βιομηχανικά απόβλητα που σχεδόν 100% είναι ανεπεξέργαστα και πέφτουν επίσης στη θάλασσα. Έχουμε αγροτικά απόβλητα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα που με τη βροχή μεταφέρονται στην παράκτια θαλάσσια περιοχή. Και έχουμε τέλος την επίδραση της ναυσιπλοΐας, των πολλών σκαφών που κινούνται μεταξύ Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας και παράγουν απόβλητα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της θαλάσσιας βλέννας» εξηγεί ο καθηγητής.

Ο κ. Συλαίος επισημαίνει ότι την τελευταία φορά οι επιστήμονες εντόπισαν έγκαιρα το φαινόμενο ενώ προειδοποιεί πως αν οι περιβαλλοντικές συνθήκες το ευνοήσουν, «αυτό θα μετακινηθεί στο Βόρειο Αιγαίο».

«Αρχίζει να γίνεται ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αρχίζει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Είναι μία κλειστή περιοχή με μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα, βιομηχανική και αγροτική δραστηριότητα και πολλά παραπλέοντα σκάφη που δημιουργούν αυτό το τοξικό αποτέλεσμα».

Ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας ότι «το οικοσύστημα υφίσταται μία τρομερή πίεση» ενώ τόνισε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για καλύτερη διαχείριση των υγρών αποβλήτων στην Τουρκία.

«Επηρεάζεται και η αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα το δούμε και στο πιάτο μας, αλλά τα σημάδια είναι ανησυχητικά. Η κυκλοφορία στο επιφανειακό στρώμα είναι από τη θάλασσα του Μαρμαρά στο Βόρειο Αιγαίο. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για καλύτερη διαχείριση των υγρών αποβλήτων στην Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά.

(sputniknews. gr / photo: screenshot)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.