Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Λεμεσό – Έχουν εκκενωθεί 7 χωριά – Στέλνει δυνάμεις και η Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά ξέσπασε στην κοινότητα Αρακαπά, στην επαρχία Λεμεσού, στην Κύπρο.

Το πύρινο μέτωπο πέρασε από τον Αρακαπά και επεκτείνεται προς τις βουνοπλαγιές με κατεύθυνση βορειοανατολικά, ενώ έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μελίνη, Επταγώνια και Συκόπετρα. Επίσης δόθηκαν οδηγίες για να εκκενωθούν τα χωριά Οδού, Ορά, Φαρμακάς και Αγίοι Βαβατσινιάς, Βαβατσινιά.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Μάριος Πελεκάνος, σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το χωριό Αρακαπάς και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς. Το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της μεγάλης έκτασης και ειδικά της πολύ μεγάλης περιμέτρου της.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, πέραν των επίγειων δυνάμεων, επιχειρούν το σύνολο των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και πτητικά και επίγεια μέσα της Εθνικής Φρουράς, ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια για αποστολή πτητικών μέσων από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, εντός της ημέρας, αναμένεται άφιξη δύο αεροσκαφών τύπου Canadair από την Ελλάδα και δύο αεροσκαφών από το Ισραήλ, ενώ ζητήθηκε ενίσχυση με ακόμα τέσσερα πτητικά μέσα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU.

Η πυρκαγιά, αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Α. Κεττής, άρχισε πολύ κοντά στην κοινότητα Αρακαπά και απείλησε κατοικίες, γι’ αυτό έχουν ενημερωθεί η Αστυνομία και η Πολιτική Άμυνα για την εκκένωση της κοινότητας. Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, ξεκίνησε η εκκένωση και της κοινότητας της Μελίνης προς την οποία πήρε κατεύθυνση η πυρκαγιά. Κάτοικοι της κοινότητας Μελίνης αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα έχουν εκκενωθεί τα χωριά Αρακαπάς, Επταγώνια, Συκόπετρα, Μελίνη και Οδού.

Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν απελπισμένοι, βλέποντας τις περιουσίες τους να καίγονται.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί