Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Quaternary Science Reviews , υποδηλώνει ότι οι Νεάντερταλ χρησιμοποίησαν αυτή τη δομή για να παράγουν πίσσα από ρητινώδη φυτά, ένα υλικό που πιθανότατα χρησιμοποιείται ως κόλλα στην κατασκευή εργαλείων .
Η δομή, που περιγράφεται από τους ερευνητές ως ένας εξειδικευμένος τύπος «εστίας» ή υπόγειας καμινάδας, βρίσκεται σε μια σπηλιά που αποτελεί μέρος του συγκροτήματος του σπηλαίου Gorham, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που φιλοξενεί πολλές τοποθεσίες κατοχής Νεάντερταλ στην περιοχή του Στενού του Γιβραλτάρ.
Η ανακάλυψη αντιπροσωπεύει ένα από τα παλαιότερα αποδεικτικά στοιχεία περίπλοκων τεχνολογιών διαχείρισης πυρκαγιάς που εφαρμόζονταν στη Μέση Παλαιολιθική , αποκαλύπτοντας μια ελεγχόμενη χρήση της φωτιάς όχι μόνο για επιβίωση αλλά και για τη δημιουργία προηγμένων υλικών.
Η ερευνητική ομάδα, που αποτελείται από εμπειρογνώμονες από διάφορα διεθνή ιδρύματα, βρήκε στοιχεία ότι η δομή σχεδιάστηκε προσεκτικά. Η κατασκευή περιλαμβάνει μια κεντρική κυκλική κοιλότητα με κανάλια που εκτείνονται σε διάφορες κατευθύνσεις .
Αυτό το σχέδιο, υποδεικνύουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να επέτρεπε στους Νεάντερταλ να ρυθμίζουν τη ροή του αέρα και τη θερμοκρασία εντός της δομής – μια ουσιαστική πτυχή για την παραγωγή πίσσας από ρητινώδη βλάστηση, όπως τα φυτά του γένους Cistus .
Για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση, οι επιστήμονες διεξήγαγαν γεωχημικές και μικροσκοπικές αναλύσεις σε ιζηματογενή υπολείμματα από τη δομή. Οι δοκιμές ανίχνευσαν συγκεκριμένες ενώσεις, που σχηματίζονται συνήθως κατά την καύση ρητινωδών φυτών.
Επιπρόσθετα, διεξήχθησαν πειράματα με τα σημερινά φυτά Cistus, αναπαράγοντας τις συνθήκες στον αρχαιολογικό χώρο και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, υπό ελεγχόμενες ανοξικές συνθήκες, είναι δυνατή η λήψη πίσσας σε επαρκείς ποσότητες για πρακτική χρήση.
Αυτός ο τύπος πίσσας θα χρησίμευε ως κόλλα για την προσάρτηση πέτρινων εργαλείων σε ξύλινες λαβές , μια κρίσιμη τεχνολογία για την επιβίωση των κοινοτήτων του Νεάντερταλ.
Η ικανότητα παραγωγής πίσσας από φυσικούς πόρους είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για τους Νεάντερταλ , σημειώνουν οι ερευνητές. Αποδεικνύει ότι κατέκτησαν πολύπλοκες διαδικασίες καύσης και μπορούσαν να προσαρμόσουν το περιβάλλον τους για να ανταποκριθούν στις τεχνολογικές τους ανάγκες .
Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει την άποψη των Νεάντερταλ ως ενός είδους που ανέπτυξε περίπλοκες γνωστικές και τεχνικές δεξιότητες, προσαρμοζόμενοι στο περιβάλλον τους με τεχνολογικές καινοτομίες.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δολοφόνος από τη Νότια Καρολίνα επέλεξε να θανατωθεί από εκτελεστικό απόσπασμα!
- Μεταπολεμικός εφιάλτης για την Ε.Ε.: Θα κληθεί να καταβάλει αμέτρητα δις ευρώ σε πολεμικές αποζημιώσεις!
- Το μωσαϊκό του Όζι Όσμπορν με κολοκύθα σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες! vid
- Στα δικαστήρια ο 72χρονος αθλητικός παράγοντας που καταγγέλεται από ανήλικη για ασέλγεια
- Ν. Ανδρουλάκης: Ένα κόμμα καταστρέφει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα λεφτά γίνονταν ακριβά αυτοκίνητα
- Ζαχάροβα: Η αποστολή των πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της πολεμικής διαμάχης
- Την Τρίτη υποβάλει τα διαπιστευτήριά της στον Κ.Τασούλα η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
- Βεντέτα στην Κρήτη: Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για το μακελειό
- Δάσκαλος της Χρονιάς: Δημιούργησε προσθετικό χέρι για μαθητή – Δείτε πως
- Ανατροπή με το μαζικό «λουκέτο» καταστημάτων ΕΛΤΑ – Τι θα ισχύσει









