Αν ξεκινήσει ο ρωσικός στρατός δύσκολα θα σταματήσει! Εκπρόσωπος Ε.Ε.: «Επικίνδυνη η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας»

Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά πως οι πρώτοι που θα γίνουν δέκτες των ρωσικών βλημάτων θα είναι οι ίδιοι.

Ο κίνδυνος για περαιτέρω κλιμάκωση εξαιτίας της στάσης της Μόσχας και της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία «είναι προφανής», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για «πραγματικά ανησυχητική» κατάσταση και κάλεσε τη Ρωσία σε αποκλιμάκωση. Παράλληλα, υπογράμμισε την «ισχυρή στήριξη στην Ουκρανία».

Οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν βελτιώνονται. Αντιθέτως, η ένταση αυξάνεται σε διάφορους τομείς” δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ πριν από τη σύνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 27.

Ο Μπορέλ δήλωσε πως η τηλεδιάσκεψη θα αρχίσει με μια συζήτηση για τις αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών μεταξύ Πράγας και Μόσχας.

Στη συνέχεια οι υπουργοί θα συζητήσουν γα την “πολύ ανησυχητική” κατάταση της υγείας του Ναβάλνι, του μεγαλύτερου πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν στη Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από τις ρωσικές αρχές να του παράσχουν υγειονομική περίθαλψη. Το αίτημά μας δεν ελήφθη υπόψη. Τώρα που η κατάσταση επιδεινώνεται, καθιστούμε τις ρωσικές αρχές υπεύθυνες για την υγεία του κ. Ναβάλνι“, προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η Ουκρανία και η “πολύ επικίνδυνη” κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της».

Μάλιστα οι ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα, τη στιγμή που η κυβέρνηση του Κιέβου έχει επαναλάβει αρκετές φορές την επιθυμία να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Οι δυτικοί γνωρίζουν εδώ και εβδομάδες πως η συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη από την κρίση του 2014.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί