Σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής τρίτων χωρών στο μέσο SAFE, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα άμυνας Τομάς Ρενιέ δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που εγείρουν κάποια κράτη-μέλη.
«Λάβαμε ήδη σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που εγείρουν κάποια κράτη-μέλη, όταν προτείναμε το SAFE. Το ‘Αρθρο 16 είναι σαφές. Η συμμετοχή μιας τρίτης χώρας μπορεί να αποκλειστεί, αν η εν λόγω τρίτη χώρα θέτει άμεση απειλή στην άμυνα ή την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους της ΕΕ ή σε ολόκληρη την ΕΕ», είπε ο Τομάς Ρενιέ.
Ο Τομάς Ρενιέ αναφέρθηκε επίσης στη ρήτρα διασφάλισης που διέπει το SAFE. Όπως εξήγησε, μέχρι το 65% των συστατικών ενός προϊόντος κοινής προμήθειας πρέπει να προέρχεται από χώρες της ΕΕ, της ΕΖΕΣ/ΕΟΧ ή την Ουκρανία. Όλες οι τρίτες χώρες μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το 35% των συστατικών του προϊόντος.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Μαρία Αρώνη / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Ρωσία δεν αγνοεί τις πυρηνικές δυνατότητες Βρετανών και Γάλλων
- Μάργκοτ Ρόμπι: Ξανά με μυθικό κόσμημα στην πρεμιέρα για τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη», vid
- Ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών του DASHBOARD – myEFKA
- Μια “μικρή ομάδα” Αμερικανών στρατιωτών βρίσκεται στη Νιγηρία
- Αδιανόητο συμβάν στη Θεσσαλονίκη: Γυναίκα δάγκωσε κι έκοψε το αυτί του 57χρονου συντρόφου της
- Συνάντηση Δένδια – M. Rogers: Συζήτησαν για την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών αμυντικών σχέσεων
- Επεκτείνεται το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία- Ποιοι δικαιούνται τις 10.000 ευρώ
- Οι συνομιλίες με το Ιράν θα διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο, λέει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
- «Η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι αναγκαία», γράφει στην «La Stampa» o Γιώργος Παπανδρέου
- “Leonardo”: Η νέα ισχυρή καταιγίδα που απειλεί Πορτογαλία και Ισπανία μετά το φονικό πέρασμα της Κριστίν









