ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει όλες τις κρατικές εξουσίες και διαλύει το κοινοβούλιο, ερχόμενο σε ρήξη με τους πρώην συμμάχους του που επιθυμούσαν μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, ορίζοντας χθες νέο πρωθυπουργό της χώρας.
Ομάδες της αντιπολίτευσης έθεσαν υπό τον έλεγχό τους χθες Τρίτη το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού μηχανισμού, αφού εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όμως ο Κιργίζιος πρόεδρος Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ παρέμεινε στην εξουσία, την ώρα που οι ταραχές κινδυνεύουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος.
Αργά χθες το κοινοβούλιο του Κιργιστάν συμφώνησε να ορίσει τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Σαντίρ Ζαπάροφ – τον οποίο είχαν απελευθερώσει από τη φυλακή διαδηλωτές λίγες ώρες νωρίτερα—για τη θέση του πρωθυπουργού. Όμως ένα οργισμένο πλήθος εισέβαλε στο ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε το κοινοβούλιο και ο Ζαπάροφ αναγκάστηκε να διαφύγει από την πίσω πόρτα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Κάτοικοι του Μπισκέκ, που έχουν ζήσει βίαιες εξεγέρσεις και λεηλασίες το 2005 και το 2010, σχημάτισαν ομάδες περιφρούρησης των συνοικιών τους προκειμένου να ενισχύσουν την αστυνομία. Οι ομάδες αυτές συνεπλάκησαν με διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια ή επιτέθηκαν σε καταστήματα και εστιατόρια, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο 24.kg.
Σήμερα το πρωί ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Akipress, επικαλούμενος την αστυνομία του Μπισκέκ, μετέδωσε ότι στην πόλη επικρατεί ηρεμία.
Αρχικά διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία τα δύο βασικά κόμματα, ένα εκ των οποίων πρόσκειται στον πρόεδρο Ζεενμπέκοφ, κέρδισαν την πλειοψηφία. Ωστόσο οι καταγγελίες για νοθεία, παρατυπίες, ακόμη και εξαγορά ψήφων ήταν πολλές.
Οι αρχές τελικά χθες ακύρωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου.
Στη διάρκεια εμφάνισής του στην τηλεόραση χθες το βράδυ ο Ζαπάροφ δήλωσε ότι θα προτείνει μια συνταγματική αναθεώρηση προτού διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έπειτα από δύο ή τρεις μήνες.
Ωστόσο ο Ζαπάροφ είχε δηλώσει από χθες ότι δεν έχει τη στήριξη του Λαϊκού Συντονιστικού Συμβουλίου που έχουν συστήσει μεγάλες ομάδες της αντιπολίτευσης, γεγονός που υπονοούσε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων.
(φωτο:screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πρωταθλητής η Ελλάδα στη μείωση της φοροδιαφυγής – Κάτω από 10% το «κενό» ΦΠΑ το 2024 – Μείωση 55% σε μια 5ετία
- GRITA 2: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τις έρευνες βυθού της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας
- Παράτησε την δουλειά της και περπάτησε μόνη της 5.700 χιλιόμετρα σε όλη την Αμερική, vid
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα αδικήματα που προσάπτει η Ευρωπαία Εισαγγελέας στους κατηγορούμενους από την Κρήτη
- Ηράκλειο: Χειροπέδες σε 28χρονο αλλοδαπό για απόπειρα ληστείας και ναρκωτικά
- Δυστοπικό σενάριο με συγκρούσεις ρομπότ και απογοητευμένων ανθρώπων στους δρόμους της Ευρώπης
- Οικονομική διπλωματία: 760 δράσεις σε 70 χώρες προωθεί η Ελλάδα το 2026 με μπαράζ εξωστρέφειας
- Το τραγούδι των ’80s που μπήκε ξανά στα charts λόγω της σειράς Stranger Things! vid
- Γρεβενά: Εξιχνιάστηκε, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, κλοπή τιμαλφών από μοναστήρι – Δύο αλλοδαποί δράστες
- Δράμα: Και φέτος στη χριστουγεννιάτικη «Ονειρούπολη», το «Σπιτάκι Κυκλοφοριακής Αγωγής» της ΕΛΑΣ









