Άλλη μία χώρα της Λατινικής Αμερικής έπεσε στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έδωσε δάνειο 320 εκατομμυρίων στη Βολιβία για να τη βοηθήσει να καλύψει έκτακτες δαπάνες στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

«Απευθυνθήκαμε στο ΔΝΤ και αυτό ενέκρινε δάνειο 320 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα συμβάλλει στον προϋπολογισμό και επίσης σε όλα όσα αφορούν τον κορονοϊό. Δεν τέθηκε κανένα προαπαιτούμενο», είπε χθες Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας, ο Χοσέ Λουίς Παράδα.

«Η πανδημία της COVID-19 θα έχει σοβαρές συνέπειες στη Βολιβία. Η επείγουσα βοήθεια του ΔΝΤ θα συμβάλλει να χρηματοδοτηθούν υγειονομικές δαπάνες και έκτακτα μέτρα αρωγής» ώστε να καλυφθούν «οι ανάγκες της χώρας», ανέφερε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν είχε ζητήσει ποτέ δανεισμό από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό όσο πρόεδρος ήταν ο σοσιαλιστής Έβο Μοράλες (2006-2019), ο οποίος απέρριπτε το ενδεχόμενο.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους αντέδρασε έντονα μέσω Twitter. «Αφήσαμε μια Βολιβία σταθερή, με οικονομική ανάπτυξη, που δεν είχε δανειστεί ούτε δολάριο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», αλλά «τώρα, η de facto κυβέρνηση στράφηκε στο ΔΝΤ για να πάρει δάνειο με όρο να θέσει σε εφαρμογή την ευελιξία στην εργασία, να μειώσει το κράτος, να ιδιωτικοποιήσει (δημόσιες) υπηρεσίες», στηλίτευσε.

Η μεταβατική κυβέρνηση στη Βολιβία, όπου καταγράφονταν μέχρι χθες σχεδόν 500 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και πάνω από 30 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, επιβάλλει μέτρα περιορισμού.

(ΦΩΤΟ:Pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί