Αλλαγή παγκόσμιων συσχετισμών: Η δήλωση του Κινέζου Προέδρου για μια ισχυρή Κεντρική Ασία

Η Σύνοδος των χωρών της Κεντρικής Ασίας, η οποία διεξήχθη ταυτόχρονα με την Σύνοδο Κορυφής των χωρών της G7, έλαβε χώρα για πρώτη φορά και αποτελεί μια σαφή αποτύπωση της αλλαγής των γεωπολιτικών συσχετισμών.

“Ο κόσμος χρειάζεται μια Κεντρική Ασία που να είναι σταθερή, με καλές αρμονικές σχέσεις, εύπορη και καλά συνδεδεμένη.”

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ έκανε αυτά τα σχόλια σε δήλωση του προς τους ηγέτες των άλλων χωρών, του Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάνστη, στη Σύνοδο των χωρών της Κεντρικής Ασίας, η οποία έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη Σιάν στη νοτιοδυτική Κίνα, στην Επαρχία Σαανξί.

Ο Πρόεδρος της Κίνας σημείωσε ότι ο κόσμος χρειάζεται μια σταθερή Κεντρική Ασία ενώ τόνισε ότι η ακεραιότητα, η ασφάλεια και η ανεξαρτησία των χωρών της Κεντρικής Ασίας θα πρέπει να προστατευτούν. Επίσης ανέφερε ότι οι επιλογές ανάπτυξης που γίνονται από τους ανθρώπους της Κεντρικής Ασίας θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και οι προσπάθειες της περιοχής για επίτευξη ειρήνης και καλών σχέσεων θα πρέπει να υποστηριχτούν.

Τονίζοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται μια εύπορη και αναπτυγμένη Κεντρική Ασία, ο Σι είπε ότι μια τέτοια Κεντρική Ασία θα πραγματοποιήσει τις προσδοκίες των λαών των διαφόρων χωρών της για μια καλύτερη ζωή και θα συνεισφέρει στην εξυγίανση της παγκόσμιας οικονομίας.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί