Μετά από περισσότερο από έναν αιώνα χωρίς τεκμηριωμένα αρχεία , μια ομάδα επιστημόνων στο Μεξικό επιβεβαίωσε την εμφάνιση του κουνελιού Omiltemi (Sylvilagus insonus) , ενός είδους του οποίου την εξαφάνιση είχε υποθέσει η επιστημονική κοινότητα από το 1904.
Η ανακάλυψη έγινε στα κωνοφόρα δάση της Sierra Madre del Sur , στη νότια ακτή του Ειρηνικού, ως αποτέλεσμα μιας εκτενούς μελέτης με επικεφαλής τον Μεξικανό οικολόγο José Alberto Almazán-Catalán . Το κουνέλι πιάστηκε να χοροπηδάει στις παγίδες της κάμερας, φαινομενικά αγνοώντας ότι είχε χαθεί.
Η διαδικασία της εκ νέου ανακάλυψης περιελάμβανε την εγκατάσταση παγίδων κάμερας σε στρατηγικές περιοχές, ανταποκρινόμενη σε επαναλαμβανόμενες μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που ισχυρίστηκαν ότι είχαν δει και κυνηγήσει αυτά τα κουνέλια. Μέχρι τώρα, η απουσία επιστημονικών στοιχείων είχε καταστήσει αδύνατη την επαλήθευση τέτοιων ισχυρισμών.
Ο Almazán-Catalán εξέφρασε την έκπληξή του και τον ενθουσιασμό του για την ανακάλυψη, δηλώνοντας ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης για νέα έρευνα . Μεταξύ των περιοχών μελέτης προτεραιότητας είναι η αναπαραγωγική βιολογία των ειδών, η πληθυσμιακή δυναμική και ο οικολογικός ρόλος στο ορεινό οικοσύστημα.
Το κουνέλι Omiltemi cottontail παίζει ουσιαστικό οικολογικό ρόλο . Σύμφωνα με τον Almazán-Catalán, «συμβάλλουν σημαντικά στη διασπορά των σπόρων, ενώ τα περιττώματά τους εμπλουτίζουν τη γονιμότητα του εδάφους. Επιπλέον, αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας για τα αρπακτικά όπως τα φίδια, οι κουκουβάγιες, τα πούμα και τα κογιότ».
Η Christina Briggs , εκπρόσωπος του Re:wild, μια παγκόσμια πρωτοβουλία διατήρησης αφιερωμένη στην εκ νέου ανακάλυψη ειδών που χάθηκαν από την επιστήμη, τόνισε τη σημασία της ανακάλυψης και τον αντίκτυπο της εργασίας των ερευνητών: «Η ομάδα του Almazán-Catalán παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για να διασφαλίσει ότι αυτό το είδος δεν θα εξαφανιστεί ποτέ ξανά από την επιστήμη».
Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει πιο γρήγορα απ’ όσο πιστεύαμε»
- Όταν η διπλωματία περνάει από τον ζωολογικό κήπο – H Ιαπωνία επιστρέφει στην Κίνα τα δύο τελευταία πάντα
- Τι αναφέρει το Κρεμλίνο για την πρόταση της Ουκρανίας για εκεχειρία τα Χριστούγεννα
- Ο μεγαλύτερος 3D παγκόσμιος χάρτης καταγράφει 2,75 δισεκατομμύρια κτίρια
- Ο Τραμπ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων: “Ο Ρομπ Ράινερ είχε Σύνδρομο Διαταραχής Τραμπ – Πολύ κακός”, vid
- Συγκλονιστικό το παρασκήνιο: Ρωσικοί ισχυρισμοί για τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις
- Η ακρίβεια “φρενάρει” τις χριστουγεννιάτικες αγορές των Ελλήνων – Το 95,1% δηλώνει ότι θα επηρεαστεί
- Έργα τέχνης και έπιπλα από την έπαυλη του Τζέφρι Έπστιν πωλήθηκαν σε δημοπρασία
- Η συγκινητική αποκάλυψη του Κέβιν Μπέικον για τη συνεργασία του με τον Ρομπ Ράινερ, vid
- «Χριστουγεννιάτικο θαύμα»: Σκύλος που εξαφανίστηκε από σπίτι στην Καλιφόρνια το 2021 βρέθηκε στο Μίσιγκαν, vid
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΜΕΤΡΟ
ΔΗΜΟΣΙΟ









