Αφγανιστάν: Ο Τζόνσον θα ζητήσει από τον Μπάιντεν την αναβολή της απόσυρσης των δυνάμεων

Την αναβολή της απόσυρσης των δυνάμεων προτίθεται να ζητήσει ο Μπόρις Τζόνσον από τον Τζο Μπάιντεν την Τρίτη (24/08), στο πλαίσιο των έκτακτων διαβουλεύσεων των ηγετών της G7, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (23/08).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προσπαθήσει, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (23/08), να πείσει -κατά τη διάρκεια της επείγουσας διαβούλευσης της Ομάδας G7- τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παρατείνει και μετά την 31η Αυγούστου την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Πάντως, νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι την Τρίτη (24/08) θα συγκαλέσει επείγουσες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των χωρών της G7 για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος σε αυτήν, τονίζοντας ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Επιπλέον, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι συζητούσε με τον στρατό για πιθανή παράταση του χρόνου απόσυρσης, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «The Telegraph», ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να ζητήσει προσωπικά από τον Τζο Μπάιντεν να αναβάλει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, αφού οι προσπάθειες του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ και του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας να ρωτήσουν τους Αμερικανούς ομολόγους τους, απέτυχαν.

Όπως επισημαίνεται, οι υπουργοί προσπάθησαν να πείσουν την αμερικανική πλευρά για την ανάγκη αυτού του βήματος ιδιωτικά. Έτσι, οι Βρετανοί ήθελαν να ελαφρύνουν το βάρος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου εξακολουθούν να μένουν χιλιάδες Αφγανοί. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα δημοσίευση, εάν ο Τζο Μπάιντεν δεν κάνει παραχωρήσεις, τα βρετανικά στρατεύματα θα πρέπει να αρχίσουν την απόσυρση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μέσα σε λίγες ημέρες. Μάλιστα, πηγή στο Γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού είπε στη «The Telegraph»: «Το επίκεντρο της συνάντησης της G7 θα είναι το τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν μακροπρόθεσμα, αλλά θα συζητήσουν, φυσικά, και τις τρέχουσες προσπάθειες εκκένωσης».

Ακόμα, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα (23/08) και να συζητήσει τη δημιουργία ειδικών κέντρων για τους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Ασίας, του Πακιστάν και του Ιράν.

Έτσι, αφού βρεθούν σε αυτά τα κέντρα οι πρόσφυγες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά σχέδια, θα μεταφερθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.Πάντως, όλα τα χερσαία σύνορα από το Αφγανιστάν ελέγχονται επί του παρόντος από τους Ταλιμπάν.Η εκκένωση ξένου προσωπικού και Αφγανών που εργάζονται για ξένες αποστολές, πραγματοποιείται μέσω του μοναδικού αεροδρομίου στην Καμπούλ, το οποίο κατέχει ο στρατός των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.

Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, οι Ταλιμπάν ενέτειναν την επίθεσή τους εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.Στη συνέχεια, στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα, δηλαδή στην Καμπούλ, και πήραν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου.

Τη νύχτα της 16ης Αυγούστου, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε τελειώσει και ότι η μορφή διακυβέρνησης στην ασιατική χώρα θα γίνει σαφής στο εγγύς μέλλον.Από την πλευρά του, ο παραιτηθείς Πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γκάνι έφυγε τη 15η Αυγούστου από τη χώρα προκειμένου να «αποτραπεί η σφαγή» όπως υποστήριξε και, τρεις ημέρες αργότερα, με μήνυμά του από τα ΗΑΕ, υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στο Αφγανιστάν στο εγγύς μέλλον.

Ο Αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, Αμρουλάχ Σάλεχ, δήλωσε ότι έχει πλέον οριστεί συνταγματικά ως αρχηγός του κράτους και κάλεσε σε ένοπλη αντίσταση εναντίον των Ταλιμπάν.

Πηγή: sputniknews. gr / photo: video screenshot

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί