6,3 τρις δολάρια ανεξόφλητα εταιρικά ομόλογα: «Οι τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης έφτασαν»

Mία «βόμβα» μεγέθους 6,3 τρισ. δολαρίων ανεξόφλητων εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης και επενδυτικής βαθμίδας τα οποία λήγουν μέχρι το τέλος του 2025, απειλεί την παγκόσμια οικονομία καθώς όπως αναφέρουν οι Houlihan Lokey, Lazard και Evercore, οι «Οι τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης έχουν φτάσει».

Μια μητρική εταιρεία θα τα εξαγοράσει όλα για να φέρει παγκόσμια χούντα!!!

Γράφουν διεθνή μέσα ενημέρωσης:

Αποκλεισμένοι από τις αγορές χρέους και αντιμετωπίζοντας σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού, στελέχη σε προβληματικές εταιρείες αναζητούν βοήθεια σε μια σχεδόν αδρανή γωνιά της Wall Street.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι υψηλού προφίλ, όπως οι Houlihan Lokey, Lazard και Evercore, λένε ότι βιώνουν μια έκρηξη στις έρευνες για την λεγόμενη διαχείριση των υποχρεώσεων καθώς οι εταιρείες που φουσκώνουν με χρέη αναζητούν λύσεις για το τέλος μιας δεκαετίας σχεδόν δωρεάν χρημάτων.

Οι εταιρείες παλεύουν με τα διπλά βάρη των υψηλότερων επιτοκίων και της βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης, και ορισμένες έχουν ήδη αναστείλει τα μερίσματα ή έχουν θέσει περιουσιακά στοιχεία προς πώληση για να πληρώσουν το χρέος. Όμως, με 6,3 τρισεκατομμύρια δολάρια (9,1 τρισεκατομμύρια δολάρια) εκκρεμών εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης και επενδυτικού βαθμού που λήγουν μέχρι το τέλος του 2025, πολλοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να προστατεύσουν τους ισολογισμούς τους.

Η ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου Unibail-Rodamco-Westfield είναι μια εταιρεία που πουλά περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσει το χρέος μετά την εξάντληση της αγοράς της Westfield για περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

«Υπερ-μοχλείσαμε την εταιρεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Unibail-Rodamco-Westfield, Jean-Marie Tritant σε συνέντευξή του. Η πτώση των αξιών μετά την εξαγορά σήμαινε ότι «η αξία δανείου μας άρχισε να αυξάνεται σε σημείο όπου οι επενδυτές ανησυχούσαν κατά κάποιον τρόπο για την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις μας».

Η Tritant ανέλαβε την εταιρεία το 2021 μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία ακτιβιστών που υποστηρίχθηκε από τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο τεχνολογίας Xavier Niel. Εκτός από τις πωλήσεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος σταθεροποίησε την εταιρεία με το τσεκούρι του μερίσματος, τον περιορισμό των κεφαλαιουχικών δαπανών και την παράταση της λήξης του χρέους.

«Μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση στην αγορά χρέους όταν το βλέπουμε και όταν έχει νόημα», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Fabrice Mouchel.

Το εκ νέου άνοιγμα των πιστωτικών αγορών από τον Οκτώβριο, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα δεσμεύονταν όσο αναμενόταν προηγουμένως, βοήθησε τις καθυστερήσεις να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Η εξασθενημένη προστασία των επενδυτών – το αποτέλεσμα των διαχειριστών χρημάτων που κυνηγούν συμφωνίες κατά την διάρκεια των ετών εκτύπωσης χρημάτων από την κεντρική τράπεζα – δίνει επίσης στις προβληματικές εταιρείες περισσότερες επιλογές για την αποφυγή αθετήσεων πληρωμών.

«Οι τέσσερις καβαλάρηδες της αποκάλυψης έφτασαν. Έχουμε έναν πόλεμο, μια πανούκλα με την μορφή του Covid, την αύξηση της περιφερειακής σπανιότητας τροφίμων λόγω του αποκλεισμού της ναυτιλίας στην Μαύρη Θάλασσα και τον υψηλό πληθωρισμό που μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή χρηματοοικονομικής επιδημίας», δήλωσε ο Joe Swanson, συνεπικεφαλής της Αναδιάρθρωσης EMEA της Houlihan Lokey. «Ωστόσο τα επιτόκια προεπιλογής για μη επενδυτική βαθμίδα δεν έχουν αλλάξει πραγματικά».

Αυτό φαίνεται ότι θα αλλάξει. Σε ένδειξη διαφαινόμενων προβλημάτων, περίπου το ένα τέταρτο των εταιρειών του S&P 500 που ανέφεραν κέρδη έχασαν τις εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Intelligence.

Στην Ευρώπη, σχεδόν το 9 τοις εκατό των εταιρειών αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρειάζονται ανάκαμψη, σύμφωνα με τον σύμβουλο Alvarez & Marsal, ένα ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί εν μέρει επειδή τα επιτόκια σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται.

Τα επιτόκια προεπιλογής μεταξύ εταιρειών άχρηστης κατηγορίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενδέχεται να υπερδιπλασιαστούν έως τον Σεπτέμβριο σε 3,75% και 3,25% αντίστοιχα, σύμφωνα με την S&P Global Ratings τον Δεκέμβριο.

Αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να φτάσει το 12 τοις εκατό φέτος μεταξύ των λιανοπωλητών υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ σε σύγκριση με μόλις 0,2 τοις εκατό στο τέλος του 2022, σύμφωνα με την αξιολόγηση Fitch, καθώς ορισμένες βιομηχανίες θα πληγούν περισσότερο από άλλες.

photo freepik

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί