5 δημοψηφίσματα στην Ιταλία- Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν οι κάτοικοι όλων των περιοχών της χώρας

Δημοτικές εκλογές σε 978 πόλεις, αλλά και πέντε δημοψηφίσματα, στα ερωτήματα των οποίων καλούνται να απαντήσουν οι κάτοικοι όλων των περιοχών της χώρας. Από τις 7 το πρωί τοπική ώρα μέχρι και τις 11 το βράδυ, στην Ιταλία οι πολίτες καλούνται να ανανεώσουν με την ψήφο τους 978 δημοτικά συμβούλια. Παράλληλα, πάνω από 50 εκατομμύρια […]

Δημοτικές εκλογές σε 978 πόλεις, αλλά και πέντε δημοψηφίσματα, στα ερωτήματα των οποίων καλούνται να απαντήσουν οι κάτοικοι όλων των περιοχών της χώρας.

Από τις 7 το πρωί τοπική ώρα μέχρι και τις 11 το βράδυ, στην Ιταλία οι πολίτες καλούνται να ανανεώσουν με την ψήφο τους 978 δημοτικά συμβούλια.

Παράλληλα, πάνω από 50 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα να απαντήσουν στα ερωτήματα πέντε δημοψηφισμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, 142 δήμοι στους οποίους στήθηκαν οι κάλπες, ξεπερνούν τις 15 χιλιάδες κατοίκους. Στους μεγαλύτερους αυτούς δήμους, ο νέος δήμαρχος θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, μόνο στην περίπτωση που εξασφαλίσει σήμερα τουλάχιστον το 50% συν μια ψήφο. Διαφορετικά, θα υπάρξει δεύτερος γύρος, στις 26 Ιουνίου.

Οι μεγαλύτερες πόλεις στις οποίες διεξάγονται οι τοπικές αυτές εκλογές είναι η Γένοβα, το Καταντζάρο της Καλαβρίας, η Λ’ ‘Ακουιλα της κεντρικής Ιταλίας και το Παλέρμο της Σικελίας.

Αίσθηση προκαλεί, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Repubblica, ότι μόνον το ένα τέταρτο των υποψήφιων δημάρχων στις μεγαλύτερες πόλεις είναι γυναίκες.

Παράλληλα, τα πέντε δημοψηφίσματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν σήμερα οι Ιταλοί αφορούν όλα τη δικαιοσύνη. Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμά τους, θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 50% συν ένας πολίτης, από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου.

Πιο αναλυτικά, με τα ερωτήματα που θέτουν τα συγκεκριμένα δημοψηφίσματα, οι Ιταλοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους πολίτες με οριστική καταδίκη για σοβαρά αδικήματα (από μαφιόζικη δράση μέχρι τρομοκρατία), αν πρέπει να περιοριστεί η χρήση της προφυλάκισης και να απαγορευθεί στους δικαστές να μπορούν να αλλάζουν αρμοδιότητες και να μεταπηδούν στον ρόλο του εισαγγελέα.

Τα δυο τελευταία δημοψηφίσματα προτείνουν να αξιολογούνται οι δικαστικοί, όχι μόνον από συναδέλφους τους, αλλά και από καθηγητές και δικηγόρους, καθώς και να μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα για το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο (το όργανο που διοικεί τον κλάδο, με μεγάλη αυτονομία) χωρίς να απαιτούνται τουλάχιστον 25 υπογραφές συναδέλφων τους.

O Τύπος αναφέρει ότι είναι δύσκολο να μπορέσει να προσέλθει στις κάλπες η πλειοψηφία των πολιτών δεδομένης και της μεγάλης ηλιοφάνειας, η οποία ωθεί πολλούς Ιταλούς να «αποδράσουν» από τις πόλεις με προορισμό την θάλασσα και την ύπαιθρο.

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί