2024: Οι 8 κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με την Morningstar

Στους κινδύνους που θα απειλήσουν τις οικονομίες και τις αγορές αναφέρεται με άρθρο της η Morningstar!

Συγκεκριμένα, καθώς μπαίνουμε στο 2024, η Morningstar εντόπισε οκτώ σημαντικούς κινδύνους:

1) Επέκταση της σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή 

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, πολλοί παρατηρητές ανησυχούν για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην οποία εμπλέκονται και άλλα έθνη στην Μέση Ανατολή. Αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες, με την σειρά τους, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ύφεσης για τις ευάλωτες οικονομίες. 

2) Παρατεταμένη σύγκρουση Ουκρανίας/Ρωσίας 

Η παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσε ακόμα να επηρεάσει τις αγορές ενέργειας και τροφίμων, κάτι που, με τη σειρά του, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης για τις ευρωπαϊκές χώρες. Η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης παρέμεινε σε γενικές γραμμές στάσιμη το 2023. Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω την προβλεπόμενη αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ιδιαίτερα για φέτος και το επόμενο έτος.

3) Νέα αύξηση πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα του 2022 τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι.

Ο Michael Field, στρατηγικός αναλυτής της ευρωπαϊκής αγοράς Morningstar, αναφέρει: «Εάν ο πληθωρισμός εκτιναχθεί ξανά, οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια, παρά τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Αυτό θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη και να αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης». 

4) Ελλείμματα ανεπτυγμένων αγορών 

Με την αύξηση των επιπέδων χρέους, οι επενδυτές απαιτούν αυξημένα προθεσμιακά ασφάλιστρα ή αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησης ομολόγων σε ανεπτυγμένες αγορές. Με άλλα λόγια, αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες δεν επανεπενδύουν πλέον τα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν ως μέρος της ποσοτικής σύσφιξης και οι επενδυτές αγωνίζονται να αφομοιώσουν μια πλημμύρα νέων ομολόγων. Σε αυτό το σενάριο, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις αναμένεται να επανέλθουν υψηλότερα, ενώ οι τιμές πέφτουν. 

5) Εκλογές κομβικής σημασίας σε Αμερική και Ευρώπη

Υπάρχουν δύο σημαντικές εκλογές το 2024: στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, με τις αλλαγές να επιφέρουν ίσως κινδύνους, τονίζει η Moring Star.

Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, αν και έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο! Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχουν οριστεί για τις 5 Νοεμβρίου 2024. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαγάγει επίσης εκλογές μεταξύ 6ης και 9ης Ιουνίου.

6) Μια συντριβή εμπορικών ακινήτων 

Οι ειδικοί της Morningstar βλέπουν πιθανότητα για ουσιαστικές απομειώσεις στην αγορά εμπορικών ακινήτων, λόγω, μεταξύ των άλλων, των μεταβαλλόμενων προτιμήσεων στον απόηχο της Covid-19.

 «Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τα διάφορα σημεία επαφής που έχει η ευρύτερη οικονομία με τα εμπορικά ακίνητα, και ενώ βλέπουμε πιθανά σημεία δυσκολιών για τα ταμεία των συνταξιούχων, για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δυσκολιών για τις δημόσιες αγορές θα εντοπιστεί στις περιφερειακές τράπεζες», αναφέρουν.

7) Το κραχ της κοσμικής ανάπτυξης της Κίνας 

Πολλοί παρατηρητές προέβλεψαν ότι η επαναλειτουργία της Κίνας μετά την Covid-19 θα ενίσχυε την ανάπτυξη το 2023, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε ότι ισχύει. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η κρίση των ακινήτων, επειδή τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν μεταξύ 15% και 30% του ΑΕΠ της χώρας. Η οικονομική αδυναμία θα μπορούσε να εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση το 2024. Εάν η οικονομία της Κίνας είναι στάσιμη ή καταρρεύσει, ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται και για τους εμπορικούς εταίρους . 

8) Σύγκρουση Κίνας-ΗΠΑ

Στις 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησαν την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μετά από ένα χρόνο στο Σαν Φρανσίσκο, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις. Ωστόσο, ο κίνδυνος της σύγκρουσης παραμένει, και αυτό προκαλεί ήδη παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα!

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί