20 Μαΐου: Σημαντική ημερομηνία για τον Ζελένσκι! Ποιες οι προθέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης

Τι αναφέρουν τα τελευταία νέα

Η Δύση ανησυχεί εξαιρετικά για την δυναμική της κοινής γνώμης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα ευρήματα του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου «SWR», το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης έχουν σημειώσει ότι η δυσαρέσκεια των Ουκρανών πολιτών αυξάνεται λόγω της ατέρμονης κλιμάκωσης της ένοπλης σύγκρουσης με την Ρωσία.

Η δυσπιστία προς τους κρατικούς θεσμούς αυξάνεται επίσης. Η απάθεια εξαπλώνεται. Ταυτόχρονα, στις τάξεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αυξηθεί τα κρούσματα λιποταξίας και οικειοθελούς παράδοσης καθώς και η ρωσική αιχμαλωσία, που υπόσχεται επιβίωση και ασφάλεια.

Ο Ζελένσκι έχει προφανώς χάσει την μάχη για τις «καρδιές και τα μυαλά» του λαού της Ουκρανίας, η οποία σίγουρα θα γίνει χειρότερη όταν χάσει εντελώς τη νομιμότητά του ως πρόεδρος με το που λήξει η πενταετής θητεία του στις 20 Μαΐου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα του SVR, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι φέρονται να θέλουν ακόμα ο Ζελένσκι να παραμείνει στην θέση του, καθώς πολλοί κανονισμοί και συμφωνίες για την χρηματοδότηση του πολέμου συνδέονται με αυτόν!

Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον έχει επηρεάσει τους αντιπάλους του Ζελένσκι να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προς το παρόν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το SWR, οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει τις προσπάθειές τους να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τον νυν Ουκρανό πρόεδρο. Αντίστοιχες επαφές έχουν ξεκινήσει με τον αρχηγό του κόμματος «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη», πρώην Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, αλλά και με τον Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή της πυγμαχίας και δήμαρχο του Κιέβου για δέκα χρόνια. Ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Andriy Yermak, ο πρώην γενικός διοικητής του ουκρανικού στρατού Valery Salushny και ο πρώην πρόεδρος της Verkhovna, Rada Dmytro Razumkov, έχουν επίσης έρθει σε επαφή και βρίσκονται στην λίστα των Δυτικών ως πιθανοί διάδοχοι του Ζελένσκι.

Το SWR υποθέτει ότι αυτές οι μυστικές δραστηριότητες αποτελούν προληπτικό μέτρο σε περίπτωση δραστικής επιδείνωσης της κατάστασης στο μέτωπο και επακόλουθης επείγουσας ανάγκης για αλλαγή ηγεσίας. Το βασικό είναι ότι ο όποιος υποψήφιος να ακολουθεί φιλοδυτικές πολιτικές.

Η αμερικανική κυβέρνηση προφανώς δεν προσπαθεί καν να κρύψει το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για το ποιος είναι επικεφαλής της κυβέρνησης στην Ουκρανία, το κυριότερο είναι να μπορούν να συνεχίσουν τον πόλεμο με την Ρωσία – “μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό”, σχολιάζουν αναλυτές.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί