15 Σεπτεμβρίου 2008: Η ημέρα που η Lehman Brothers αφέθηκε να χρεωκοπήσει

Ήταν 1:45 τα ξημερώματα όταν η Lehman Brothers κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της, στο πλαίσιο του Chapter 11 της αμερικανικής πτωχευτικής νομοθεσίας.

15 Σεπτεμβρίου 2008 

Η θρυλική επενδυτική τράπεζα, η τέταρτη μεγαλύτερη της Wall Street, με ιστορία 158 χρόνων και 25.000 υπαλλήλους, αφέθηκε να χρεοκοπήσει. Εκ των υστέρων, αποδείχθηκε μία λανθασμένη απόφαση, η οποία οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η οποία με τη σειρά της φύτεψε τον «σπόρο» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. 

Οι διαβουλεύσεις εκείνων των κρίσιμων 24ώρων ήταν φρενήρεις. Η Bank of America αρνήθηκε την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης να σώσει τη Lehman Brothers. Η βρετανική κυβέρνηση δεν επέτρεψε στην Barclays να την εξαγοράσει, υπό το φόβο ότι τελικά θα κατέρρεαν και δύο υπό το βάρος του τοξικού χαρτοφυλακίου της. Και η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μην πετάξει άλλα χρήματα φορολογούμενων,  καθώς μερικούς μήνες νωρίτερα είχε σώσει και την Bear Stearns. 

Αυτό που ακολούθησε ήταν η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη χρεοκοπία στην οικονομική ιστορία. Όμως η κατάρρευση της Lehman Brothers στάθηκε η αφορμή για την πιο τρομακτική οικονομική κρίση από το Μεγάλο Κραχ και τη δεκαετία του 1930. 

Εκείνο το πρωί, ο Dow Jones σημείωσε βουτιά 504 μονάδων. Συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα επενδυτικά funds έχασαν 700 δισ. δολάρια. 

Όμως ο φόβος και ο πανικός στις αγορές απείλησε πλέον τα μεγαλύτερα ονόματα όχι μόνο του χρηματοοικονομικού τομέα, αλλά και του παγκόσμιου επιχειρείν. Οι αρχές έκριναν ότι η κατάρρευση του ασφαλιστικού γίγαντα της AIG, για παράδειγμα, θα ήταν το τέλος του χρηματοοικονομικού συστήματος και έτσι την έσωσαν με ένα πακέτο 182 δισ. δολαρίων. Ακολούθησαν τεράστια πακέτα διάσωσης για τις τράπεζες στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.  

Ακόμα και θρυλικά ονόματα της βιομηχανίας, όπως η General Motors, αδυνατούσαν να αντλήσουν δανεισμό και έπρεπε να διασωθούν. 

O CEO της Lehman Brothers, Dick Fuld, ο άνθρωπος που τον Απρίλιο του 2008 έλεγε στους μετόχους της τράπεζας «τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας», έγινε η προσωποποίηση της απληστίας και της αλαζονείας της Wall Street. 

Όμως, η συζήτηση για το εάν οι αμερικανικές αρχές έπρεπε να είχαν διασώσει τελικά τη Lehman Brothers μάλλον δεν θα τελειώσει ποτέ. «Ουσιαστικά δεν είχαμε άλλη επιλογή και έπρεπε να την αφήσουμε να καταρρεύσει», θα έλεγε αργότερα ο τότε πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι. 

Όπως δεν τελειώνει και η συζήτηση γύρω από το εάν το σύστημα είναι σήμερα πιο προστατευμένο, λόγω των μαθημάτων εκείνης της κρίσης και των μεταρρυθμίσεων που ακολούθησαν. 

moneyreview.gr / photo: screenshot 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί