Η κυβέρνηση της Γερμανίας παρουσιάζει τη νέα στρατηγική της έναντι της Κίνας

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει τη νέα της στρατηγική έναντι της Κίνας, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις που δίχασαν τους εταίρους του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, η Ανναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), θα παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησης από τις 12:15 (τοπική ώρα· 13:15 ώρα Ελλάδας) στο ινστιτούτο σινικών μελετών Μερκατόρ, στο Βερολίνο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ αναμένεται εξάλλου να σχολιάσει τη νέα στρατηγική κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.

Δεν θα οργανωθεί, όπως στην περίπτωση της στρατηγικής εθνικής ασφαλείας της Γερμανίας στα μέσα Ιουνίου, κάποια μείζων παρουσίαση.

Η στρατηγική εθνικής ασφαλείας παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα από τον κ. Σολτς προσωπικά και τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησής του. Στο κείμενο αυτό, η Κίνα χαρακτηρίζεται –ταυτόχρονα– εταίρος, ανταγωνιστής και αντίπαλος, θέση ευθυγραμμισμένη με εκείνη της ΕΕ.

Αν και η στρατηγική εθνικής ασφαλείας ανέφερε πως διαπιστώνεται «αύξηση των στοιχείων της αντιπαλότητας και του ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια», δεν ξεκαθάριζε ποια στάση θα τηρεί στο εξής έναντι του Πεκίνου το Βερολίνο, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.

Η κυρία Μπέρμποκ, στο περιθώριο της συνόδου του NATO στο Βίλνιους χθες Τετάρτη, δήλωσε πως η στρατηγική για την Κίνα θα στείλει το μήνυμα ότι «θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη και ελευθερία με όλους τους εταίρους μας σε αυτόν τον κόσμο, με όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα δεν είμαστε αφελείς».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί