• Αρχική
  • Άρθρα
  • Υψηλές επιδόσεις και αυτονομία έως 70 χιλιόμετρα με τις νέες plug-in hybrid εκδόσεις της Mercedes

Υψηλές επιδόσεις και αυτονομία έως 70 χιλιόμετρα με τις νέες plug-in hybrid εκδόσεις της Mercedes

Στην compact κατηγορία, η Mercedes προσφέρει ήδη από μία έκδοση plug-in hybrid στα μοντέλα της A-Class, A-Class Saloon, B-Class, CLA, CLA Shooting Brake and GLA.

Λειτουργώντας μαζί, ο τετρακύλινδρος 1.33 λίτρων βενζινοκινητήρας και ο 75 kW ηλεκτροκινητήρας προσφέρουν συνδυαστική απόδοση 160 kW (218 ίππων) και συνολική μέγιστη ροπή 450 Νm. Το κύριο χαρακτηριστικό των εκδόσεων είναι οι πολύ υψηλές επιδόσεις.

Για παράδειγμα, η A 250e ολοκληρώνει το κλασικό σπριντ 0 – 100χλμ/ώρα σε μόλις 6,6 δευτερόλεπτα. Ακόμη και με τη αποκλειστική χρήση του ηλεκτροκινητήρα, μπορεί να φτάσει σε τελική ταχύτητα έως 140 χλμ/ώρα. Ταχύτητα που ανταποκρίνεται στα όρια των αυτοκινητόδρομων.

Με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, η ενέργεια από το φρενάρισμα του οχήματος χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που φορτίζει τον ηλεκτροκινητήρα. Η εμβέλεια του ηλεκτροκινητήρα υπερβαίνει τα 70 χιλιόμετρα (WLTP).

Η μπαταρία ιόντων λιθίου, με συνολική χωρητικότητα 15,6 kWh μπορεί να φορτιστεί εξωτερικά είτε με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) είτε με συνεχές ρεύμα (DC) προαιρετικά. Σε ένα wallbox 7,4 kW και με το προαιρετικό σύστημα οχήματος εναλλασσόμενου ρεύματος έως και 7,4 kW, η φόρτιση από 10 έως 100% διαρκεί περίπου 1 ώρα 45 λεπτά. Χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή DC έως 24 kW και το προαιρετικό σύστημα οχήματος φόρτισης συνεχούς ρεύματος έως 24 kW, χρειάζονται περίπου 25 λεπτά για να περάσει η μπαταρία από 10 έως 80% της χωρητικότητάς της.

Να σημειώσουμε ότι τα plug-in hybrid οχήματα προσφέρουν τη δυνατότητα κίνησης μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα και συνεπώς με μηδενικές τοπικές εκπομπές, ειδικά σε αστικές περιοχές για 70 περίπου χιλιόμετρα, ενώ σε μεγαλύτερες αποστάσεις επωφελούνται από την αυτονομία των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Τα πρώτα compact αυτοκίνητα με EQ power, οι A250e και A250e Sedan βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και είναι άμεσα διαθέσιμα.


photo: video screenshot