Τι είναι οι Turbo κυκλικοί κόμβοι – Τι διαφορετικό θα έχουν οι λωρίδες (video)

Ορισμένες χώρες αποφεύγουν την δημιουργία κυκλικού κόμβου στο οδικό τους δίκτυο, αλλά τελικά θα επενδύσουν 15 εκ. για να φτιάξουν τέτοιους κυκλικούς κόμβους.

Οι κυκλικοί κόμβοι είναι χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών δρόμων και παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση στο μυαλό των οδηγών, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μία πόλη της Καλιφόρνια κατασκεύασε στο οδικό της δίκτυο έναν κυκλικό κόμβο «turbo» αξίας 15 εκ. δολαρίων για να μειώσει τα θανατηφόρα ατυχήματα.

Ο συγκεκριμένος κυκλικός κόμβος έχει τρεις λωρίδες και ονομάστηκε «turbo» από το σχήμα του και όχι για την αύξηση της ταχύτητας κίνησης που θα προσφέρει. Είναι ο δεύτερος αυτού του είδους που υπάρχει στις Η.Π.Α. και δημιουργήθηκε σε μία πολυσύχναστη διασταύρωση στην κομητεία San Benito.

Το σημείο αυτό παρουσιάζει διπλάσιο ποσοστό ατυχημάτων από αντίστοιχα που υπάρχουν σε όλη την πολιτεία. Το 2022, σημειώθηκαν 45 συγκρούσεις, εκ των οποίων η μία ήταν θανατηφόρα.


Από την άλλη πλευρά, ενώ οι ειδικοί ελπίζουν ότι ο γιγαντιαίος κυκλικός κόμβος σε σχήμα «turbo» θα προσφέρει λύση στην επικίνδυνη διασταύρωση όταν δοθεί στην κυκλοφορία την άνοιξη, αντιλαμβάνονται ότι η πλατεία θα μπορούσε να αποδειχθεί περίπλοκη για τους οδηγούς.

Το Υπουργείο Μεταφορών της Καλιφόρνια συνεργάστηκε με τις κυβερνήσεις της κομητείας του San Benito για να δημοσιεύσει ένα βίντεο με οδηγίες βήμα προς βήμα για τον τρόπο χρήσης του νέου κυκλικού κόμβου. Και εξηγεί πως η πλατεία θα διαθέτει τρεις λωρίδες που χωρίζονται από διαχωριστικά ύψους τριών ιντσών που οδηγούν τους οδηγούς στον κυκλικό κόμβο.

Ο σκοπός των διαχωριστικών είναι να αποθαρρύνουν την αλλαγή λωρίδας από τον οδηγό όταν εισέλθει με το αυτοκίνητό του στον κυκλικό κόμβο. Οι οδηγοί πρέπει να επιλέξουν τη λωρίδα τους πριν από την είσοδο χρησιμοποιώντας τις πινακίδες και να παραμείνουν σε αυτήν μέχρι να φτάσουν στην επιθυμητή έξοδο.

Η αριστερή λωρίδα έχει σχεδιαστεί για οδηγούς που στρίβουν αριστερά ή βγαίνουν ευθεία από τον κυκλικό κόμβο. Η μεσαία λωρίδα είναι σχεδιασμένη για οχήματα που συνεχίζουν ευθεία, ενώ η δεξιά λωρίδα είναι για τους αυτοκινητιστές που βγαίνουν δεξιά.


Το όνομα «turbo» μπορεί να υποδηλώνει υψηλή ταχύτητα και επιδόσεις, παρόλο που το σπειροειδές σχήμα της κατασκευής έχει ως στόχο οι οδηγοί να επιβραδύνουν πριν πλησιάσουν.

Ο μόνος άλλος κυκλικός κόμβος «turbo» στις Η.Π.Α. βρίσκεται στο Jacksonville της Florida και μπήκε στην κυκλοφορία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι κυκλικοί κόμβοι «turbo» πρωτοεμφανίστηκαν στην Ολλανδία τη δεκαετία του 1990.

Παρά το γεγονός ότι είναι συνηθισμένοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι παραδοσιακοί κυκλικοί κόμβοι στις Η.Π.Α., είναι σχετικά λίγοι και φτάνουν τους 13.000. Συγκριτικά, υπάρχουν 25.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω από 30.000 στη Γαλλία.

Δείτε ΕΔΩ το video

(με πληροφορίες από carandmotor / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί