Σε δημοπρασία το όχημα του στρατηγού Patton

Ο Patton ήταν ο άνθρωπος που πιθανά ο Hitler σεβόταν και φοβόταν περισσότερο από όλους τους στρατηγούς των συμμάχων. Λίγη από την αίγλη του θα μπορέσει πιθανά να αποκτήσει κάποιος, μαζί με το προσωπικό του όχημα.

Άλλο ένα ιστορικό αυτοκίνητο βγαίνει αυτές τις ημέρες σε δημοπρασία. Μόνο που, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι οι επιδόσεις αλλά το παρελθόν του που το κάνουν περιζήτητο. Το εν λόγω Dodge WC-57 Command Car ήταν το προσωπικό όχημα ενός θρύλου των τεθωρακισμένων, αρχηγού της έβδομης Αμερικάνικης στρατιάς στη Μεσόγειο και της τρίτης Αμερικάνικης στρατιάς στη Γαλλία και τη Γερμανία, στρατηγού George S. Patton. Ως εκ τούτου, αναμένεται μεγάλος ανταγωνισμός, καθώς πολλοί λάτρεις της ιστορίας, όπως αντίστοιχα μουσεία και συλλέκτες, θα επιχειρήσουν να το κάνουν δικό τους.

Το Dodge WC-57 ήταν ένα στρατιωτικό όχημα που κατασκευαζόταν για τον Αμερικάνικο στρατό κατά το διάστημα 1942-45. Η καταγωγή του προερχόταν από ένα επιβατικό αυτοκίνητο του μεσοπολέμου, το Dodge Power Wagon. Ειδικά για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, είχε διασκευαστεί στην Αγγλία, σύμφωνα με τις εντολές του Patton. Διέθετε επιπλέον πλάκες θωράκισης μπροστά και πίσω, σειρήνες, κόρνες και τις απαραίτητες πλακέτες και σημαίες με τα τρία αστέρια του βαθμού του, ώστε να ξεχωρίζει από απόσταση.


Όπως δείχνει και στις εικόνες, το WC-57 είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, για την ηλικία του. Καλοδιατηρημένο και με πολύ λίγα σημάδια και φθορές, ίσα για να τονίζεται το πολεμικό παρελθόν του. Φέρει μάλιστα και το πενηντάρι Browning πυροβόλο, που υπήρχε τότε κυρίως για αντιαεροπορικό πυρ. Το τελευταίο, ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να παραμένει σε λειτουργική κατάσταση. Η δημοπρασία του αυτοκινήτου του στρατηγού Patton θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 και 14 Ιουνίου, στο Kruse Plaza του Auburn, στις ΗΠΑ, από την εταιρία WorldWideAuctioneers.


caranddriver.gr / photo: video screenshot