Πώς να ελέγξω αν οι προβολείς και τα φώτα του αυτοκινήτου μου λειτουργούν σωστά

Τα φώτα του αυτοκινήτου πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργούν σωστά για ασφαλείς μετακινήσεις και σωστή ορατότητα.

Η νυχτερινή οδήγηση έχει την γοητεία της, κρύβει όμως και αρκετούς κινδύνους αφού η περιορισμένη ορατότητα συχνά οδηγεί σε δύσκολες καταστάσεις. Για αυτό τον λόγο η σωστή λειτουργία του συστήματος φωτισμού του αυτοκινήτου μας είναι ζωτικής σημασίας.

Τα φώτα του αυτοκινήτου είναι απαραίτητα για την σωστή ορατότητα του οδηγού, και με τους παρακάτω τρόπους θα μπορέσουμε να ελέγξουμε ότι λειτουργούν σωστά.

Για να ελέγξουμε τα φώτα, δεν χρειάζεται να είναι ενεργοποιημένος ο κινητήρας, αρκεί το κλειδί να ενεργοποιεί το ηλεκτρικό κύκλωμα από τη μίζα. Γυρνάμε τον διακόπτη των φώτων στην μικρή σκάλα και μαζί με τα εμπρός φώτα ανάβει ο φωτισμός του πίνακα οργάνων, της πινακίδας κυκλοφορίας και φυσικά τα πίσω φώτα. Επιπλέον, θα ανάψει και η αντίστοιχη ένδειξη των φώτων στο ταμπλό.

Βγαίνουμε από το αυτοκίνητο και κάνουμε μια βόλτα γύρω από το αυτοκίνητο για να ελέγξουμε όλους λαμπτήρες. Μετά χτυπάμε απαλά όλα τα φωτιστικά σώματα για να εντοπίσουμε τυχόν χαλαρές ηλεκτρικές συνδέσεις ή σπασμένες βάσεις, και κοιτάζουμε για τυχόν υγρασία μέσα στους προβολείς. Εάν εντοπίσουμε νερό στα φώτα, απευθυνόμαστε στον μηχανικό μας.

Μετά πρέπει να ενεργοποιήσουμε την μεσαία σκάλα (φώτα διασταύρωσης) και ξαναβγαίνουμε από το αυτοκίνητο για να δούμε ότι λειτουργούν. Στην συνέχεια, ελέγχουμε τους προβολείς ομίχλης εμπρός και πίσω, καθώς και τα αλάρμ. Τέλος, ενεργοποιούμε την μεγάλη σκάλα (φώτα πορείας), βλέπουμε ότι ανάβει η αντίστοιχη ένδειξη στον πίνακα οργάνων και κατεβαίνουμε για να δούμε ότι λειτουργεί σωστά.

Για να ελέγξουμε ότι λειτουργούν σωστά τα φώτα του φρένου, θα χρειαστούμε την βοηθεία ενός ακόμα ατόμου ή θα πρέπει να βάλουμε το αυτοκίνητο με την όπισθεν σε έναν τοίχο ή μια βιτρίνα για να δούμε ότι ανάβουν σωστά.

Αφού επιβεβαιώσαμε ότι ανάβουν όλα τα φώτα μας, πρέπει να ελέγξουμε και το ύψος της δέσμης των εμπρός φώτων. Σε αυτή την περίπτωση ανατρέχουμε στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου μας και ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περίπτωση που φορτώσουμε του αυτοκίνητό μας θα πρέπει μέσω του ειδικού πλήκτρου να ρίξουμε το ύψος της δέσμης των προβολέων για να μην τυφλώνουμε τους αντίθετα διερχόμενους οδηγούς.

carandmotor/ photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί