Παπαδημούλης: Ερώτηση στην Κομισιόν για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Για την παραβίαση των αρχών απορρήτου από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και την πώληση προσωπικών δεδομένων των ιδιοκτητών αυτοκινήτων, υπέβαλε ερώτηση στην Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του επικαλείται πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα MozillaFoundation σε 25 μάρκες αυτοκινήτων, σύμφωνα με την οποία, «όλες οι υπό εξέταση μάρκες απέτυχαν στις δοκιμές προστασίας της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών». Μεταξύ των ανησυχητικών ευρημάτων, τα οποία δημοσιεύονται στον Guardian και το Euractiv, υπογραμμίζεται ότι «το 84% των αυτοκινητοβιομηχανιών εξετάζουν, μοιράζονται ή πωλούν δεδομένα που συλλέγονται από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων». Παράλληλα, καταδεικνύεται από την έρευνα ότι «όλες οι μάρκες αυτοκινήτων που εξέτασε συνέλεξαν περισσότερα προσωπικά δεδομένα απ’ ότι ήταν αναγκαίο και ότι οι προσωπικές πληροφορίες που συλλέχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για λόγους που δεν σχετίζονται με τη λειτουργία ενός οχήματος ή τη σχέση μιας μάρκας αυτοκινήτων με τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων».

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει αφενός εάν η Κομισιόν έχει λάβει «γνώση των εξαιρετικά ανησυχητικών ευρημάτων της έρευνας» και αφετέρου ρωτά την Κομισιόν για το εάν «έχει προχωρήσει ή σκοπεύει να προχωρήσει σε διερεύνηση των διαπιστώσεων της μελέτης και σε λήψη μέτρων για την πλήρη και αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών αυτοκινήτων».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί