Το νέο Audi A8 συνδυάζει πολυτέλεια και δυναμικό στιλ

Το νέο Audi A8 συνδυάζει πολυτέλεια και δυναμικό στιλ, δύναμη και τεχνολογία, αλλά, πάνω από όλα, διαθέτει καινοτόμα συστήματα ανάρτησης. Ο V8 bi-turbo βενζινοκινητήρας 4.0 TFSI αποδίδει 571 ίππους, που δίνει στο μοντέλο εκρηκτικές επιδόσεις.

Η προγνωστική ενεργή ανάρτηση, η ενεργητική τετραδιεύθυνση και η μετάδοση quattro με στάνταρ το σπορ διαφορικό εξασφαλίζουν εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά που το κάνουν ένα εξαιρετικό μοντέλο.

Αν και οι επιδόσεις μπορούν να εκτοξευτούν, εντούτοις η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα. Κάθε συναρπαστική στιγμή στο Audi S8 συνδυάζεται με υψηλή άνεση και απόδοση. Το υβριδικό σύστημα (MHEV) συμβάλλει διαρκώς στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Η μίζα-γεννήτρια με ιμάντα, με την πρόσθετη μπαταρία ιόντων λιθίου σε δίκτυο 48 V, επιτρέπουν σε συνθήκες χαμηλού φορτίου ή στο ελεύθερο ρολάρισμα την προσωρινή απενεργοποίηση του κινητήρα και την επέκταση της αυτονομίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην καθημερινή οδήγηση η εξοικονόμηση καυσίμου να φτάνει μέχρι και 0,8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Από τα δυναμικά χαρακτηριστικά που κάνουν το αυτοκίνητο να ξεχωρίζει είναι η ενεργή ανάρτηση και το δυναμικό σύστημα τετραδιεύθυνσης. Αυτό το σύστημα λειτουργεί σε συνδυασμό με την ενεργή αερανάρτηση που μπορεί να ανυψώσει ή να κατεβάσει την ανάρτηση μέσω ηλεκτρομηχανικών μηχανισμών.

Το νέο Audi S8 μπορεί ταυτόχρονα να είναι ένα εξαιρετικά άνετο υπερπολυτελές σεντάν ή ένα αυθεντικό σπορ αυτοκίνητο εστιασμένο πλήρως στον οδηγό του. Το Audi drive select προσφέρει την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πέντε προφίλ οδήγησης. Η λειτουργία «Comfort +» είναι ένα νέο προφίλ για μεγαλύτερη άνεση. Στις στροφές το αμάξωμα παίρνει αντίθετη κλίση κατά 3 μοίρες για να μειώσει την πλευρική επιτάχυνση που επενεργεί στους επιβάτες. Στη λειτουργία «Dynamic» το S8 εξισορροπείται τελείως. Σε μία γρήγορη στροφή η μέγιστη γωνία είναι μόλις 2,5 μοίρες σε σύγκριση με τις 5 μοίρες στην περίπτωση μιας συμβατικής ανάρτησης. Η ενεργή ανάρτηση προσφέρει μια ακόμη νέα λειτουργία. Όταν ενεργοποιείται η λαβή της πόρτας τότε το αμάξωμα αυτόματα ανυψώνεται γρήγορα μέχρι και 50 χιλιοστά για ακόμα πιο άνετη επιβίβαση ή αποβίβαση.

Το μοντέλο σε μια γρήγορη στροφή κατανέμει ενεργά τη ροπή μεταξύ των πίσω τροχών. Κατά την είσοδο ή την επιτάχυνση σε μια στροφή, η περισσότερη ροπή μεταφέρεται στους εξωτερικούς τροχούς περιορίζοντας την υποστροφή. Στην περίπτωση υπερστροφής, το σπορ διαφορικό στον πίσω άξονα μεταφέρει τη ροπή κίνησης στον εσωτερικό τροχό για να σταθεροποιήσει το S8. Η ενεργή τετραδιεύθυνση, το σπορ διαφορικό και η προγνωστική ενεργή ανάρτηση είναι στάνταρ στο Audi S8. Η αλληλεπίδραση αυτών των συστημάτων είναι μοναδική στην κατηγορία του και εξασφαλίζει σύνθετο και σπορ χειρισμό σε όλες τις καταστάσεις.

Σχεδιαστικά οι νέες αισθητικές εξωτερικές και εσωτερικές αναβαθμίσεις τονίζουν τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου, ενώ διαθέσιμοι για το σπορ σεντάν των 5,17 μέτρων είναι οι νέας σχεδίασης τροχοί έως 21 ιντσών. Νέα στοιχεία του μοντέλου αποτελούν ο επιθετικός προφυλακτήρας, τα πλαϊνά του αμαξώματος, τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών και οι διπλές απολήξεις. Οι επιλογές φωτισμού περιλαμβάνουν έως και τους προβολείς HD Matrix LED με Audi laser και οπίσθια φώτα OLED.

Επίσης ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι τα στάνταρ ειδικής σχεδίασης καθίσματα με σπορ εμφάνιση. Διαθέτουν έναν ευρύ συνδυασμό ρυθμίσεων, προσαρμοζόμενες πλευρικές ενισχύσεις και ανεξάρτητη θέρμανση τριών σταδίων για κάθε κάθισμα, καθώς και λειτουργίες εξαερισμού και μασάζ. Τα πίσω καθίσματα προσφέρουν επίσης πολυάριθμα χαρακτηριστικά για εξαιρετική άνεση και παρέχουν μια first class ατμόσφαιρα στο Audi S8.

Τα 38 συστήματα υποβοήθησης οδηγού προσφέρουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας σε οδηγό και επιβάτες, που έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από τεχνολογικά συστήματα τα οποία στέκονται αρωγοί στον τρόπο με τον οποίο ο οδηγός χειρίζεται το μοντέλο.

Τέλος, το νέο Audi S8 προσφέρει προηγμένη τεχνολογική εμπειρία με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και υπερσύγχρονη συνδεσιμότητα. Η λειτουργία αφής MMI είναι πλήρως ψηφιακή ώστε ο οδηγός να ελέγχει σχεδόν όλες τις λειτουργίες. Ο οδηγός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει έλεγχο με φυσική ομιλία. Οι απαντήσεις παρέχονται είτε από πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο αυτοκίνητο, είτε από τον απομακρυσμένο διακομιστή (cloud).

ΦΩΤΟ pexels