• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ποιοι επενδύουν τα περισσότερα χρήματα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ποιοι επενδύουν τα περισσότερα χρήματα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Mε βάση μια έρευνα του Reuters τα επόμενα 5 με 10 χρόνια θα επενδυθούν από τις 29 πιο μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου συνολικά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης -ποσό σχεδόν μυθικό.

Το σίγουρο είναι πως δεν θα επενδύσουν όλοι οι κατασκευαστές εξίσου, ενώ ούτε τα χρήματα αυτά θα κατανεμηθούν σε όλες τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Κάθε άλλο μιας και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο το 45% αυτού του ποσού αναμένεται να επενδυθεί στην Κίνα και ο λόγος είναι η κρατική στήριξη που έχουν εκεί οι κατασκευαστές ηλεκτρικών μοντέλων. Η πολιτική αυτή είναι μέρος της προσπάθειας που καταβάλουν οι αρχές της χώρας προκειμένου να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα.

Από κει και πέρα ο μεγαλο- επενδυτής στην ηλεκτροκίνηση, που επίσης θα διοχετεύσει τα περισσότερα από τα κεφάλαιά του στην Κίνα, είναι ο όμιλος Volkswageν που αναμένεται να επενδύσει περίπου 91 δις δολάρια, δηλαδή σχεδόν το 30% του συνολικού ποσού που προαναφέραμε. Στη δεύτερη θέση μια άλλη γερμανική εταιρεία, η Daimler, με 42 δις, γεγονός που δίνει στη Γερμανία και την πρωτοκαθεδρία σε επίπεδο χωρών.

Με λιγότερα από τα μισά κεφάλαια σε σχέση με τη Daimler, για την ακρίβεια με 20 δις, ο κορεάτικος όμιλος των Hyundai- Kia είναι στην 3 θέση, ενώ ακολουθεί η πρώτη κινεζική εταιρεία, ονόματι Changan, με 15 δις. Το ποσό των 13,5 δις πιστώνεται στην Toyota που είναι η πρώτη ιαπωνική μάρκα, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τη Ford είναι 11 δις, για την Tesla 10 και για τη GM 8 δις δολάρια. Ουραγός είναι και η BMW με μόλις 6,5 δις.

Όπως είπαμε από πλευράς χωρών μεγαλοεπενδυτής με 139 δις είναι η Γερμανία και ακολουθούν οι Κίνα (57 δις), ΗΠΑ (39 δις), Ιαπωνία (24,3 δις) και Νότιος Κορέα (20 δις). Η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Γερμανία είναι η Γαλλία και αυτή με μόλις 10,8 δις.

(cargine, φώτο: Pexels)