Ποια αυτοκίνητα μπορεί να «τουμπάρει» ο αέρας;

Συνθήκες θυέλλης επικρατούν αυτές τις μέρες στο σύνολο της επικράτειας.

Ο «Ξενοφών», όπως ονόμασαν οι μετεωρολόγοι το χαμηλό βαρομετρικό που επηρεάζει την Ελλάδα, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε στεριά & θάλασσα. Δοθείσης ευκαιρίας, λοιπόν, ας δούμε ποιες κατηγορίες οχημάτων «κινδυνεύουν» περισσότερο σε αυτές τις συνθήκες.

Η ευπάθεια ενός αυτοκινήτου στους ανέμους είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Έτσι, με βάση και τους αεροδυναμιστές που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα, οι παράμετροι που επηρεάζουν την οδική συμπεριφορά είναι οι εξής:

Μετωπική επιφάνεια/Σχήμα
Κέντρο βάρους (ψηλά ή χαμηλά)
Βάρος

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, τα μεγάλα/βαρέα οχήματα (νταλίκες & φορτηγά) είναι ο Νο1 στόχος των ισχυρών ανέμων και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους. Μάλιστα, σε ακραίες συνθήκες, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι ριπές αέρα επιφέρουν ακόμη και την ανατροπή.

Περνώντας στα ΙΧ οχήματα, τα τύπου Jeep, λόγω των διαστάσεων και του σχήματός τους, επηρεάζονται αρκετά από τους ισχυρούς ανέμους. Έτσι, ένα Toyota Land Cruiser ή ένα Jeep επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με ένα mainstream αυτοκίνητο.

Άλλη μια κατηγορία αυτοκινήτων που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αυτές τις μέρες είναι τα αυτοκίνητα πόλης ή αλλιώς τα μίνι μοντέλα με βάρος κάτω των 1.000 κιλών:

Citroen C1: 940 kg
Fiat 500: 940 kg
Kia Picanto: 953 kg
Mitsubishi Spacestar: 920 kg
Peugeot 108: 915 kg
Renault Twingo: 940 kg
SEAT Mii: 928 kg
Skoda Citigo: 929 kg
Smart: 890 kg
Suzuki Celerio: 880 kg
Toyota Aygo: 915 kg

(newsauto)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu