Οδήγηση σε χιόνι : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πρώτα χιόνια τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αποτελούν πρόβλημα στις καθημερινές μετακινήσεις.

Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι η κίνηση των τροχών. Αν η μετάδοση γίνεται στους εμπρός ή τους πίσω τροχούς, ή αν το αυτοκίνητο μας έχει κάποιο από τα νέα συστήματα τετρακίνησης.


Ο τρόπος οδήγησης και οι ήπιοι χειρισμοί, ο τρόπος που τοποθετούμε τις αλυσίδες, το όριο ταχύτητας που πρέπει να αναπτύσσουμε όταν φοράμε τις αλυσίδες, αλλά και μερικά μυστικά για την εκτός δρόμου οδήγηση – όπως με το τετρακίνητο μας – σε χιονισμένο δρόμο, αποτελούν μερικούς από τους βασικούς κανόνες που δεν πρέπει να αγνοούμε.

Κινήσεις απαλές χωρίς γκάζι
Η εκκίνηση με το αυτοκίνητο μας επάνω στο χιόνι απαιτεί σχεδόν μηδενικό γκάζι. Αυτό, ώστε να αποφύγουμε το σπινάρισμα των τροχών ή την ενεργοποίηση των συστημάτων πρόσφυσης, που σίγουρα έχουν συγκεκριμένα όρια λειτουργίας. Οπότε, η εκκίνηση πρέπει να γίνεται με το όσο το δυνατόν πιο χαμηλές στροφές, χωρίς εξάρσεις.

Η οδήγηση σε χιόνι ή πάγο απαιτεί λεπτές κινήσεις του τιμονιού από τον οδηγό. Απότομες κινήσεις μπορούν να οδηγήσουν εύκολα στην απώλεια του ελέγχου του αυτοκινήτου. Στις κατηφόρες αποφύγετε το φρένο, και έχετε πάντα την πρώτη σχέση στο κιβώτιο. Σαφώς, τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης θωρακίζουν και διατηρούν την πορεία του αυτοκινήτου πχ σε κατηφοριές.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν κινείστε σε χιονισμένο δρόμο θα πρέπει τουλάχιστον να τετραπλασιάζεται την απόσταση ασφαλείας. Η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε. Αν για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο απαιτεί με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα να ακινητοποιηθεί σε 15 μέτρα, το σίγουρο είναι ότι σε χιονισμένο δρόμο η απόσταση αυτή μπορεί να υπερτριπλασιαστεί.

Οι αλυσίδες
Οι αλυσίδες, ιδιαίτερα για τους οδηγούς των βόρειων περιοχών της χώρας αλλά και των ορεινών χωριών θα πρέπει από εδώ και πέρα να έχουν μόνιμη θέση μέσα στο αυτοκίνητο. Στο εμπόριο υπάρχουν διαφόρων ειδών αλυσίδες.

Οι κλασικές αλυσίδες θα πρέπει να αντιστοιχούν στον τύπο των ελαστικών του αυτοκινήτου σας. Οι αλυσίδες τοποθετούν πάντα στους τροχούς που μεταδίδεται η κίνηση. Αν το αυτοκίνητο σας είναι προσθιοκίνητο, τότε και οι αλυσίδες τοποθετούνται στους εμπρός τροχούς.

Η τοποθέτηση τους απαιτεί ένα ζευγάρι γάντια και φακό – στην περίπτωση που χρειαστεί να τις τοποθετήσετε νύχτα. Μια πρόβα στο σπίτι, δεν βλάπτει ώστε να ελαχιστοποιήστε και τον χρόνο αλλαγής.

Όταν φοράμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα μας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 40-50 χλμ/ώρα.

(Tanea – φωτο:eurokinissi)