Μια νέα ιδέα για το διθέσιο αυτοκίνητο πόλης

Η αύξηση των πολιτών που μένουν και εργάζονται στις πόλεις, η έλλειψη θέσεων για στάθμευση και η επιβάρυνση του οδικού δικτύου με κάθε λογής οχήματα, απασχολούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στον προγραμματισμό τους για τα μελλοντικά μοντέλα που θα κατασκευάσουν περιλαμβάνονται και λιλιπούτεια αυτοκίνητα τα οποία μεταφέρουν μόνο δυο επιβάτες και έχουν ειδικά χαρακτηριστικά.

Η Renault, έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες και τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου αυτοκινήτου πόλης που σχεδίασε το ειδικευμένο τμήμα της γαλλικής φίρμας.

Η Renault παρουσίασε το EZ-Pod, το τελευταίο στην σειρά ηλεκτρικών μελετών της σειράς EZ. Το αυτόνομο όχημα δύο θέσεων έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει ανθρώπους και αγαθά σε μικρές αποστάσεις.

Το μικρό αποτύπωμα του EZ-Pod – συνολικά μόλις τρία τετραγωνικά μέτρα – του επιτρέπει να ταξιδεύει σε στενούς δρόμους και να καταλαμβάνει μικρό χώρο, δήλωσε ο Frederic Auzas, διευθυντής προγράμματος robovehicle στη Renault, στην έκθεση VivaTech στο Παρίσι.

Η γαλλική μάρκα, εκτιμά ότι το μικρό αυτοκίνητο που έχει την ικανότητα να κινείται χωρίς τη συμβολή του οδηγού, λόγω του συστήματος αυτόνομης οδήγησης που φέρει στον εξοπλισμό του, θα καλύψει πολλές μεταφορικές ανάγκες.

Αρκεί να προγραμματιστεί πριν ξεκινήσει τη διαδρομή για να επιλέξει αυτόματα την πιο σύντομη διαδρομή που θα ακολουθήσει, μεταφέροντας τα παιδιά στο σχολείο είτε τους ηλικιωμένους που δεν έχουν πλέον την ικανότητα να οδηγήσουν το αυτοκίνητο τους.

Η σειρά των μοντέλων EZ, εκτός από το Pod, περιλαμβάνει το μικρό φορτηγό EZ-Flex, το πολυτελές EZ-Ultimo και το αυτόνομο robotaxi EZ-Go.

Το EZ-Pod βασίζεται στο Renault Twizy, μια ηλεκτρική πρόταση την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ταξινομεί ως τετράκυκλο. Έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε χαμηλές ταχύτητες και χρειάζεται σχετικά λίγους αισθητήρες, διατηρώντας το κόστος χαμηλά.

Τα καθίσματα είναι από το Twizy και το εσωτερικό είναι σχεδιασμένο για εύκολο καθαρισμό και ανθεκτικότητα.

Η Renault ανακοίνωσε επίσης διάφορες συνεργασίες και προγράμματα δοκιμών στο VivaTech. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα δοκιμάσει το φορτηγό EZ-Flex με τη γαλλική ταχυδρομική υπηρεσία, με στόχο τη συλλογή δεδομένων που θα βοηθήσουν τη Renault να σχεδιάσει καλύτερα οχήματα αστικής διανομής.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ξεκινά επίσης μια δοκιμαστική υπηρεσία robotaxi, χρησιμοποιώντας τροποποιημένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Renault Zoe, στο νέο πρόγραμμα Autonomous Lab Paris-Saclay.

Το εργαστήριο είναι μια κοινοπραξία της Renault, του μεταφορικού γραφείου Transdev, του πανεπιστημίου του Παρισιού-Saclay και άλλων εταιρειών.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •