Η τεχνολογία του νέου Opel Combo Life, που παρουσιάστηκε στη Φρανκφούρτη

Κατά τη διάρκεια της πανευρωπαϊκής παρουσίασης του νέου Opel Combo Life,

στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, δόθηκε έμφαση στο τεχνολογικό υπόβαθρο του νέου μοντέλου που απευθύνεται κυρίως σε πολυμελείς οικογένειες.

Το Flank Guard, υποστηρίζει τον οδηγό όταν στρίβει με χαμηλές ταχύτητες, προειδοποιώντας τον για επικείμενη σύγκρουση μιας πλευράς του αυτοκινήτου σε εμπόδιο (κολώνες, μπαριέρες, τοίχους ή άλλα οχήματα). Οι αισθητήρες του οχήματος που υποστηρίζουν το Flank Guard αναλύουν τη γύρω περιοχή και προειδοποιούν τον οδηγό μέσω της οθόνης του συστήματος infotainment εάν ανιχνευτεί επικείμενη σύγκρουση. Η οπτική προειδοποίηση συνοδεύεται από ένα ηχητικό σήμα.

Η τελευταία γενιά του Συστήματος Υποβοήθησης Παρκαρίσματος (Advanced Park Assist) κάνει το παρκάρισμα πιο εύκολο. Αναγνωρίζει κατάλληλους χώρους στάθμευσης και παρκάρει το όχημα αυτόματα. Επίσης ελέγχει αυτόματα την έξοδο από το χώρο στάθμευσης. Και στις δύο περιπτώσεις, ο οδηγός ελέγχει μόνο τα πεντάλ και τις αλλαγές σχέσεων.

Το Head-up display μειώνει τον κίνδυνο διάσπασης της προσοχής και προβάλλει τα σημαντικότερα δεδομένα οδήγησης, από την τρέχουσα ταχύτητα μέχρι τα όρια ταχύτητας ή πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης στο άμεσο πεδίο ορατότητας του οδηγού, ώστε να μη χρειάζεται να πάρει τα μάτια του από το δρόμο.

Η Κάμερα Οπισθοπορείας με Πανοραμική Απεικόνιση (Panoramic Rear View Camera), αυξάνει τη γωνία θέασης στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου στις 180 μοίρες, ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει τους οδηγούς ή και πεζούς που πλησιάζουν και από τις δύο πλευρές όταν κάνει όπισθεν. Επιπλέον, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει από 4 προγράμματα: στάνταρ (εικόνα από την Rear View Camera), 180 μοιρών, ζουμ (η κάμερα καταγράφει τη γύρω περιοχή για την απεικόνιση του πίσω τμήματος και του περιβάλλοντος χώρου) και αυτόματο (η οθόνη αλλάζει αυτόματα από στάνταρ απεικόνιση σε ζουμ).

Η Υποβοήθηση Μεγάλης Σκάλας Φώτων (High Beam Assist) αυξάνει την ένταση φωτισμού τη νύχτα, με αυτόματο έλεγχο της μεγάλης σκάλας. Το σύστημα ανιχνεύει αντίθετα ερχόμενα ή προπορευόμενα οχήματα και ενεργοποιεί/απενεργοποιεί τη μεγάλη σκάλα φώτων. Οι προβολείς ομίχλης έχουν ενσωματωμένο φως στροφών.

Το Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Alert) με ανίχνευση πεζού και Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking) βοηθά στην αποφυγή ατυχημάτων. Το σύστημα εκδίδει μία ηχητική και οπτική προειδοποίηση και αυτόματα φρενάρει το αυτοκίνητο αν η απόσταση από ένα προπορευόμενο όχημα μειωθεί ξαφνικά και ο οδηγός δεν αντιδράσει.

Η εμπρός κάμερα Opel Eye front επεξεργάζεται διάφορα δεδομένα και αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία συστημάτων υποστήριξης οδηγού όπως Αναγνώρισης Οδικών Σημάτων (Traffic Sign Recognition) και Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας (Lane Keep Assist).

Το Αυτόματο Cruise Control προσαρμόζει την ταχύτητα σε αυτή του προπορευόμενου οχήματος, εάν χρειαστεί.

Η Ευφυής Προσαρμογή Ταχύτητας (Intelligent Speed Adaptation) ενημερώνει τον οδηγό όταν έναν νέο όριο ταχύτητας ανιχνευθεί από το σύστημα Traffic Sign Recognition. Εάν είναι ενεργοποιημένα το cruise control ή ο περιοριστής ταχύτητας, ένα αναδυόμενο μήνυμα στο ταμπλό θα ρωτήσει τον/την οδηγό εάν επιθυμεί προσαρμογή της προκαθορισμένης ταχύτητας.

Το Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Drowsiness System) αξιολογεί το επίπεδο κόπωσης από το στυλ οδήγησης και προτείνει μία στάση για ξεκούραση, όταν έχει οδηγήσει με ταχύτητες πάνω από 65 χλμ./ωρα για περισσότερες από δύο ώρες.

Το Σύστημα Υποβοήθησης Εκκίνησης σε Ανηφόρα (Hill Start Assist) προσφέρεται στάνταρ, ενώ το προαιρετικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης IntelliGrip, είναι ένα ηλεκτρονικό εμπρός διαφορικό που προσαρμόζει την κατανομή ροπής στους εμπρός τροχούς και επιτρέπει μία μικρή ολίσθηση (wheel-spin) εάν χρειαστεί. Αυτό εξασφαλίζει βέλτιστη πρόσφυση και αξιόπιστη συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το οδόστρωμα.

Η νέα γενιά συστημάτων infotainment παρέχει ψυχαγωγία στους επιβάτες. Τα συμβατά με Apple CarPlay και Android Auto συστήματα Multimedia Radio και Multimedia Navi Pro μπορούν να ελέγχονται μέσω της έγχρωμης οθόνης αφής 8 ιντσών, των χειριστηρίων του τιμονιού ή μέσω φωνητικών εντολών. Η πρόσβαση στις playlists είναι εφικτή όπως η ανάγνωση ή υπαγόρευση μηνυμάτων κειμένου (text messages). Επιπλέον, τα συστήματα infotainment διατίθενται με δύο θύρες USB, double tuner και έξι ηχεία.

Το ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης της μονάδας Multimedia Navi Pro με Ευρωπαϊκούς χάρτες και 3D πλοήγηση περιλαμβάνει επίσης ενημερώσεις TMC (Traffic Messaging Channel), ώστε ο οδηγός να επιλέγει την διαδρομή και, αν είναι δυνατόν, να αποφεύγει την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Συμβατά smartphones μπορούν να φορτίζονται χωρίς καλώδια, χάρη στην προαιρετική ασύρματη φόρτιση, ενώ το DAB+ προσφέρει μεγαλύτερη γκάμα ραδιοφωνικών σταθμών και εξασφαλίζει ανώτερη ποιότητα ήχου.

Σπύρος Ρέκκας ΑΜΕ ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu