• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Ford βοηθά τους νέους μπαμπάδες να αντιμετωπίσουν τη μετάβαση στη γονεϊκότητα

Η Ford βοηθά τους νέους μπαμπάδες να αντιμετωπίσουν τη μετάβαση στη γονεϊκότητα

Είναι γνωστό ότι ένα νέο παιδί αλλάζει τις συνήθεις και τις προτεραιότητες σε μια οικογένεια, ενώ οι περισσότεροι παλεύουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που φέρνει ο ερχομός του.

Σύμφωνα με έρευνα, το 25% των ανδρών πάσχει από μεταγεννητική κατάθλιψη τους πρώτους τρεις έως έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού τους, σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό κατάθλιψης που συνήθως παρατηρείται στους άνδρες. Επίσης ένας στους δέκα υποψήφιους μπαμπάδες υποφέρει με κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου του. ‘Ανδρες που γίνονται για πρώτη φορά μπαμπάδες, κάτω των 25 ετών, και με ιστορικό θεμάτων ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής και με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας, η Ford στην Ευρώπη προσφέρει σεμινάρια πατρότητας που δίνουν την ευκαιρία στους εργαζομένους να μοιράζονται τις εμπειρίες και τους φόβους τους, να κάνουν διαχείριση του άγχους τους, καθώς και να προετοιμάζονται για το ρόλο του γονέα.

Κάτι που ξεκίνησε σαν ένα καθαρά ενημερωτικό σεμινάριο για τις τακτικές των γονέων επεκτείνεται τώρα στις ψυχολογικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η μετάβαση στη γονεϊκότητα, στους τρόπους υποστήριξης της συντρόφου και στη δημιουργία ενός οικογενειακού πλέγματος υποστήριξης. Οι υποψήφιοι μπαμπάδες ενημερώνονται για τη μεταγεννητική κατάθλιψη και για αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης θεμάτων ψυχικής υγείας.

Στη Μ. Βρετανία, η Ford προσφέρει σεμινάρια μητρότητας πάνω από είκοσι χρόνια, ενημερώνοντας για ευέλικτες εργασιακές επιλογές, νομοθετημένα δικαιώματα και θέματα ευεξίας. Τα σεμινάρια πατρότητας αποτελούν επέκταση αυτού του προγράμματος. Οι νέοι μπαμπάδες θα φοράνε ακόμα και μία στολή εγκυμοσύνης για να ανακαλύπτουν τι βιώνουν οι μέλλουσες μαμάδες, κουβαλώντας το βάρος ενός μωρού.

Τα σεμινάρια πατρότητας της Ford πραγματοποιούνται τρεις φορές το χρόνο και εντάσσονται στη στρατηγική ισότητας των φύλων και διαφορετικότητας που ακολουθεί η εταιρεία. Στη Μ. Βρετανία, μία γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης που λειτουργεί όλο το 24ωρο επιτρέπει στους εργαζομένους να αναζητούν βοήθεια για θέματα ψυχικής υγείας. Η Ford Γερμανίας προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη μέσω του τμήματος προστασίας υγείας εργαζομένων της, ενώ η Ford Ρουμανίας παρέχει τετ α τετ συμβουλευτική υποστήριξη σε όλα τα θέματα ψυχικής υγείας.

photo:pexels