Αυτόνομα αυτοκίνητα: Τα εμπιστεύονται σήμερα οι άνθρωποι;

Η ανθρώπινη εμπιστοσύνη στα AV απασχόλησε τη Jaguar Land Rover η οποία έχει χρησιμοποιήσει τη βοήθεια κάποιων νέων εργαζομένων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν επακριβώς πώς συμπεριφέρονται οι πεζοί γύρω από τα επερχόμενα αυτόνομα οχήματα.

 

Ο καθορισμός της ποσότητας πληροφοριών που πρέπει να μοιράζονται τα αυτόνομα αυτοκίνητα με τους πεζούς είναι ο βασικός στόχος της μελέτης.

 

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την Aurrigo – μια από τις εταιρείες που υποστηρίζουν το αυτόνομο έργο οχημάτων UK Autodrive – τα ειδικά αυτά μηχανήματα έχουν εξελιχθεί με βάση μια προσομοίωση ενός τυπικού δρόμου στο Coventry. Τα «εικονικά μάτια» έχουν αναπτυχθεί από τα πιο λαμπρά μυαλά της JLR.

Τα μάτια αναζητούν πεζούς που θέλουν να διασχίσουν το δρόμο. Αν ανιχνευθεί πεζός που θα μπορούσε ενδεχομένως να βρεθεί σε κίνδυνο, το μηχάνημα το εξετάζει άμεσα, σηματοδοτώντας ότι το έχει αναγνωρίσει και θα πάρει προφυλάξεις για να αποφύγει ένα πιθανό ατύχημα. Η συμπεριφορά του φορέα δεν είναι αυτό που εξετάζει η JLR – αντίθετα, στο επίκεντρο βρίσκεται πώς οι άνθρωποι αισθάνονται την κρίσιμη στιγμή.

 

Οι μηχανικοί καταγράφουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης στους ανθρώπους που συμμετείχαν στη δοκιμασία πριν και μετά από το pod που έχει κλειδώσει τα μάτια επάνω τους, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα “μάτια” δημιουργούν πρόσθετη εμπιστοσύνη ότι το pod θα σταματήσει.

Περισσότερα από 500 άτομα της δοκιμής έχουν ήδη καλύψει τα pods, αλλά η JLR δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη αποτελέσματα από τις δοκιμές. Η αυτοκινητοβιομηχανία λέει ότι έως και το 63% των πεζών αλλά και των ποδηλατών αναφέρουν πως θα αισθανόντουσαν λιγότερο ασφαλείς να μοιράζονται το δρόμο με ένα αυτόνομο όχημα.

(newsauto)

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...