Μην σε πιάνει απελπισία αν κόλλησε το αμάξι στην άμμο- Δες πως να το βγάλεις (vid)

Το ξέρουμε ότι σου βγήκε ξινό το μπάνιο, αλλά δεν χρειάζεται να αυτομαστιγώνεσαι και να χαλάσεις το υπόλοιπο των διακοπών.

Αν κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο στην εικόνα των παραλιών μας, είναι ότι έχουν μειωθεί δραστικά τα σκουπίδια, οι γόπες και τα αυτοκίνητα πάνω σχεδόν στο κύμα. Για τα σκουπίδια έπιασε τόπο επιτέλους η στοιχειώδης περιβαλλοντική συνείδηση και αισθητική, ενώ για τα αυτοκίνητα κοντά στη θάλασσα, μάλλον η αυτολύπηση όσων κολλούσαν και γινόντουσαν περίγελος της παραλίας.

Κάποιοι ελάχιστοι επιμένουν να το ρισκάρουν γιατί βαριούνται να περπατήσουν λίγα μέτρα, άλλοι θέλουν να έχουν οπτική επαφή με το αμάξι τους και κάποιοι άλλοι θέλουν απλά να μοστράρουν το αμάξι τους σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν γιατί κάπως έτσι θα καλύψουν το κενό της ανασφάλειας που νιώθουν μέσα τους. Για να μην αδικούμε όλους όσους κολλάνε στην άμμο, είναι πολύ πιθανό να κολλήσεις σε κάποια γούβα με άμμο σε οποιοδήποτε νησί δεν έχει πλήρη ασφαλτόστρωση, αλλά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί τα περιστατικά κολλήματος, οφείλεται καθαρά στο ότι γίναμε άνθρωποι.

Τώρα που έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας, πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο δυσάρεστο ενδεχόμενο που κολλήσει το αμάξι μας στην άμμο, αλλά και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Πρώτα από όλα πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία. Ξέρουμε είναι αυτονόητη συμβουλή, αλλά επειδή είναι περίοδος διακοπών, χρειάζεται μια παραπάνω προσπάθεια. Το να μείνεις στην Κηφισίας με το αμάξι στον δρόμο για τη δουλειά, δεν είναι τόσο τραγικό όσο να σου χαλάσουν οι διακοπές. Ψυχραιμία λοιπόν και προχωράμε.

Πρώτα από όλα με το που καταλάβεις ότι το αμάξι δεν προχωράει στην άμμο, μην κάνεις το ενστικτώδες λάθος να πατήσεις γκάζι.

Οι κινητήριοι τροχοί θα σκάψουν το έδαφος από κάτω τους με αποτέλεσμα το πάτωμα του αυτοκινήτου να ακουμπήσει την άμμο, να κάνει μοχλό και να κάνει το ξεκόλλημα ακόμα πιο δύσκολο.

Το πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις είναι να κοιτάξεις τριγύρω σου για κάποιον που να έχει τετρακίνητο όχημα ή κάποιο αγροτικό. Συνήθως είναι εφοδιασμένοι με ιμάντες και γενικά περιπετειώδη εξοπλισμό που θα σε βγάλει πολύ γρήγορα από τη δύσκολη θέση, αλλά και κάτι ακόμα. Το πλεονέκτημα του να βγεις με τη βοήθεια ιμάντα και τετρακίνητου οχήματος είναι ότι μπορεί να σε πάει «καρότσα» μέχρι να είναι σίγουρα σταθερό το έδαφος για να μην ξανακολλήσεις παραπέρα.

Τώρα αν δεν υπάρχει κανείς εκεί τριγύρω, ή ο εγωισμός σου είναι πολύ εύθικτος, ας δούμε τι άλλο μπορείς να κάνεις. Το σπρώξιμο είναι μια καλή πρώτη λύση ανάγκης, αν υπάρχουν διαθέσιμα χέρια φυσικά. Προσεκτικό συμπλεκτάρισμα για να μην σκάψουν οι τροχοί και το αμάξι κάπως έτσι πάει παρακάτω.

Αν δεν υπάρχουν χέρια ή το αμάξι είναι πολύ βαρύ ή γενικά δεν δουλεύει το σπρώξιμο στο λιοπύρι, τότε η ενίσχυση της πρόσφυσης των τροχών είναι η δέουσα λύση.

Επειδή οι τροχοί γλιστρούν πάνω στην άμμο, πρέπει να αντικατασταθεί αυτό που πατάνε. Σανίδες, πλατιές πέτρες, πατάκια από το σαλόνι του αυτοκινήτου και ό,τι άλλο μπορεί να βρεθεί εκεί γύρω είναι τα υλικά που χρειάζονται. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σφηνώσεις όλα αυτά μπροστά από τους κινητήριους τροχούς ώστε να πατήσουν πάνω τους, να βρουν πρόσφυση και να βγεις από το τέλμα. Γι’αυτό το σενάριο είναι πολύ σημαντικό να μην επιμείνεις στο λάθος με το γκάζι που είπαμε και στην αρχή, όσο σκάβουν οι τροχοί, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να πετύχει το κόλπο.

Φυσικά υπάρχει πάντα η μικρή πιθανότητα να μην δουλέψει τίποτα από όλα αυτά, τότε είναι που χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ψυχραιμία. Τη λύση θα δώσει η οδική βοήθεια, η οποία λόγω απομακρυσμένου σημείου, νησιού κλπ μπορεί να κάνει αρκετή ώρα να έρθει, μπορεί να κάνει και αρκετές ώρες να έρθει. Σε αυτή την περίπτωση κάνε τα κουμάντα σου, ρώτα εκτιμώμενη ώρα άφιξης/διάσωσης και άρπαξε την ευκαιρία για μια ακόμα βουτιά στη θάλασσα. Γιατί στην τελική, είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτείς λίγη ώρα παραπάνω στην παραλία.

Ratpack/ scr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί