• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μόνο 10 μονάδες θα παραχθούν από την Aston Martin DBS Superleggera Concorde Edition

Μόνο 10 μονάδες θα παραχθούν από την Aston Martin DBS Superleggera Concorde Edition

Λίγα αεροσκάφη της κατηγορίας των τζετ είναι τόσο αναγνωρίσιμα,

ή τα θυμούνται περισσότερο οι λάτρεις της αεροπορίας όσο το παγκοσμίου φήμης Concorde(Κονκόρντ). Τώρα, 50 χρόνια μετά την πρώτη πτήση, του υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου, αυτό το καινοτομικό αεροπλάνο αποτελεί την έμπνευση για την δημιουργία του τελευταίου μέλους της σειράς αυτοκινήτων ειδικών προδιαγραφών Aston Martin Wings Series.

Το Concorde, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της αγγλο-γαλλικής συνεργασίας, εκτελούσε πτήσεις μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2003. Ήταν το ένα από τους δύο τύπους υπερηχητικών επιβατηγών αεροπλάνων που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα (το άλλο ήταν το Tupolev Tu-144), αλλά και το μόνο που εντάχθηκε σε δρομολογημένες πτήσεις.

Το Concorde, αποτέλεσε για μισό αιώνα το καύχημα της αγγλο-γαλλικής αεροναυπηγικής συνεργασίας, πετούσε με ταχύτητα Μαχ 2,02 (= 2,02 φορές την ταχύτητα του ήχου) σε μέγιστο ύψος 60.000 πόδια (18,3 χιλιόμετρα).

Η Aston Martin DBS Superleggera Concorde, που θα κατασκευασθεί μόνο σε δέκα μονάδες, χαρακτηρίζεται από μεγάλης έκτασης εξατομίκευση μέσω της ειδικευμένης υπηρεσίας της βρετανικής φίρμας Aston Martin. Η πολυτελής αυτοκινητοβιομηχανία γιορτάζει την επέτειο του μισού αιώνα από τότε που το πολυτελές επιβατικό αεριωθούμενο πέταξε στον ουρανό αλλά και την εκατονταετηρίδα ενός από τους δύο αερομεταφορείς του Concorde, της British Airways.

Η Aston Martin DBS Superleggera Concorde, διαθέτει μια προσεκτικά επιλεγμένη επιλογή εσωτερικού και εξωτερικού σχεδιασμού και κομψές τροποποιήσεις για να γιορτάσει τα επιτεύγματα της ομάδας που δημιούργησε το Concorde. Εξωτερικά, το σπορ αυτοκίνητο διακρίνεται από ειδικά διαμορφωμένα πλευρικά τμήματα από συμπαγές αλουμίνιο, μια έγχρωμη προσθήκη που περιλαμβάνει τα χρώματα της British Airways στη στέγη, τμήματα από ανθρακονήματα, το διάσημο λογότυπο της British Airways “Speedmarque” σε χρώμιο στα μπροστινά φτερά κ.α.

Όσον αφορά την ισχύ του κινητήρα, 5.2 twin-turbo V12, καθορίστηκε στους 725 ίππους ενώ η ροπή αγγίζει τα 90,9 χλγμ. Τελική ταχύτητα 340 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0- 100χλμ./ωρα σε 3,4΄΄.

Μερικά από τα έσοδα από την πώληση κάθε αυτοκινήτου θα προσφερθούν στην Air League Trust, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει στόχο την εκπαίδευση των παιδιών με χαμηλό προϋπολογισμό και την υποστήριξη τους για σπουδάσουν αεροδιαστημική.

Σπύρος Ρέκκας ΑΜΕ ΜΠΕ

photo:pexels