Αλλαγές στο παραπέντε για τους καυστήρες πετρελαίου και τα αυτοκίνητα με βενζίνη και diesel- Τι φέρνει ο ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Τι αλλάζει με τον κλιματικό νόμο. Τι αλλάζει στα κτήρια και πότε μπαίνει τέλος στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, δηλαδή στα ΙΧ με βενζίνη και diesel.

Εδώ και μήνες τρέχει δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές που θα φέρει η κλιματικός νόμος. Οι ζυμώσεις από τις συζητήσεις έφεραν αλλαγές και «μαλάκωσαν» το σοκ που θα έφερναν σε χιλιάδες πολίτες της χώρας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στους καυστήρες πετρελαίου στα κτήρια, καταργείται η πρόβλεψη για υποχρεωτική αντικατάστασή τους με καυστήρες φυσικού αερίου έως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας και αντιπροτείνεται η καύση, από το 2030 και μετά, ενός μείγματος πετρελαίου με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα.

Παράλληλα, φαίνεται πως παγώνει και η απαγόρευση εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου από το 2023 σε περιοχές όπου υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου. Παραμένει η ρύθμιση που από την 1η.1.2025 απαγορεύει την πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Μάλιστα, όποιος θα παραβαίνει τον νόμο θα του επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο της τιμής πώλησης του καυστήρα καθώς και σφράγιση του καυστήρα.

Επίσης, η αρχική πρόβλεψη για απαγόρευση από το 2030 της χρήσης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης αντικαθίσταται ως εξής: Από την 1η.1.2030, επιτρέπεται αποκλειστικά η πώληση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο είναι αναμεμειγμένο σε ποσοστό τουλάχιστον 30% με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο τριπλάσιο της αξίας του πωληθέντος καυσίμου.

Τι αλλάζει στα αυτοκίνητα
Αλλαγές έρχονται και για τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ήταν γνωστό πως θα μπει τέλος στην πώλησής του από το 2030. Αυτό φαίνεται πως δεν θα ισχύσει καθώς η απόφαση μεταφέρεται για πέντε χρόνια μετά, και συγκεκριμένα από το 2035.

dikaiologitika/ photo intime

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί