όπου έχουν αναπτυχθεί ρωσικά στρατεύματα.
Εκτός από την Ουκρανία, η ρωσική επιθετικότητα περιλαμβάνει επίσης τον οπλισμό της αγοράς ενέργειας κατά της Μολδαβίας και την υποστήριξη του υβριδικού πολέμου της Λευκορωσίας, χρησιμοποιώντας μετανάστες κατά μήκος των συνόρων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η έλλειψη σαφήνειας στις προθέσεις της Μόσχας και η απροθυμία του Κρεμλίνου να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες, απλώς επιδεινώνουν την κατάσταση. Η επέκταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία μπορεί να μην μείνει στα χαρτιά.
Η ΕΕ σύμφωνα με την ανάλυση αποφάσισε να κινητοποιηθεί, όμως όπως όλα δείχνουν οι δηλώσεις αλληλεγγύης που έκανε προς την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία σημαίνουν ελάχιστα, αν οι συγκεκριμένες χώρες δεν υποστηριχτούν με πράξεις.
Η σκληρή εκστρατεία της Ρωσίας για να υπονομεύσει την ουκρανική κυβέρνηση συνδύασε την παραδοσιακή στρατιωτική επιθετικότητα με υβριδικό πόλεμο: κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικούς ιστότοπους, πολιτική παραπληροφόρηση και τακτικές ισχυρών όπλων στις αγορές εμπορίου και ενέργειας.
Από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία το 2014, περισσότεροι από 14.000 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί. Μέχρι σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις – συμπεριλαμβανομένων των αυτονομιστών που καθοδηγούν και υποστηρίζουν – συνεχίζουν να παραβιάζουν την εκεχειρία, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας Ουκρανούς στρατιώτες και εμποδίζοντας συστηματικά τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να εκτελέσει την αποστολή παρακολούθησης εντός και γύρω από το Ντόνμπας της Ουκρανίας.
Αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ρωσία σκοπεύει απλώς να επιτεθεί ή να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, είναι αρκετά σαφές ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητές του για να επιβάλει τις «κόκκινες γραμμές» που μέχρι στιγμής αρνήθηκε να ορίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η Ρωσία έχει δείξει επανειλημμένα την προθυμία της να αγνοήσει το διεθνές δίκαιο και να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε δυτικό έδαφος. Η συνεχιζόμενη κατοχή του 20 τοις εκατό της Γεωργίας, οι ειρηνευτικές δυνάμεις της στην Υπερδνειστερία και οι πράξεις της δολιοφθοράς στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, το Μαυροβούνιο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει την ίδια κατάφωρη περιφρόνηση που συνεχίζει να δείχνει στην Ουκρανία.
Παράλληλα με τις στρατιωτικές της προσπάθειες, η Ρωσία έχει επιδιώξει οικονομικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Πριν από την εισβολή, η Ρωσία απαγόρευσε βασικές εξαγωγές της Ουκρανίας και εξόπλισε την ενεργειακή ασφάλεια κατά της γείτονάς της, εκτρέποντας την παροχή φυσικού αερίου από τους ουκρανικούς αγωγούς. Έδωσε εντολή στις τράπεζες να περικόψουν τη χρηματοδότηση των ουκρανικών βιομηχανιών, να κλείσουν εργοστάσια και να ακυρώσουν κρίσιμα έργα υποδομής. Κάτω από αυτή την πίεση, η Ουκρανία ωθήθηκε επίσης να δεχτεί ένα ευρωομολογιακό δάνειο από τη Ρωσία το 2013.
(skai)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Cashero: H νέα σειρά υπερηρώων του Netflix γίνεται τεράστια παγκόσμια επιτυχία! vid
- Ο Τσέχος πρωθυπουργός σταματά τη βοήθεια προς την Ουκρανία: «Η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί»
- Χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες στην Ήπειρο – Επιχείρηση απεγκλωβισμού 5 αυτοκινήτων στο Ζαγόρι
- Παπαστεργίου: «Στόχος να έχουμε μία Ελλάδα πιο ψηφιακή το 2026»
- “Μαλακώνει” ο καιρός από σήμερα: Συννεφιά, τοπικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα
- Λίγο πριν την πρωτοχρονιά αρκούδα επιφύλαξε μια έκπληξη σε δύο φίλους! Viral βίντεο
- Τέλη Κυκλοφορίας: Ποιούς ιδιοκτήτες ΙΧ έχει βάλει «στο μάτι» το κράτος το 2026
- Σεισμός στο Μεξικό: Τουλάχιστον 2 νεκροί, δεκάδες σπίτια κατεστραμμένα κοντά στο επίκεντρο, vid
- Όταν η Σάντρα Μπούλοκ ήταν η πρώτη που αγόρασε εισιτήρια σινεμά online το 1995! vid
- Τρόμος στο Περού: Ένοπλος άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια συναυλίας – Τραυματίστηκαν δύο μουσικοί, vid









