Οι ψήφοι στις αμερικανικές εκλογές ακόμα καταμετρώνται, ωστόσο το Βαθύ Κράτος δείχνει να «αγγίζει» τον Λευκό Οίκο. Μέχρι στιγμής, ο διεθνιστής Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 50.4% και ο δεξιός Ντόναλντ Τραμπ 47.97%. Ο πρώτος κερδίζει και την πολιτεία του Μίσιγκαν. Αν πάρει και την Νεβάδα, τότε θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τους 264 από του 270 εκλέκτορες που απαιτούνται για τη νίκη. Η Νεβάδα, η οποία έχει έξι εκλέκτορες, πήγε στους Δημοκρατικούς στις τρεις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Εξαρχής, η εκστρατεία του Τραμπ ήλπιζε να «σπάσει» αυτή την παράδοση.
Όπως και να έχουν τα πράγματα ακόμα και με νίκη Μπάιντεν το αποτέλεσμα μοιάζει οριακό, όπερ σημαίνει πως έχουμε δρόμο ακόμα για τον τελικό νικητή.
Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν πολιτική αστάθεια και επικείμενη συνταγματική κρίση την επόμενη μέρα των αμερικανικών εκλογών, που εξελίσσονται σε θρίλερ πολλών επεισοδίων.
Η μεγάλη πόλωση, που υπογράμμισε αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν «δύο Αμερικές», τα διογκωμένα προβλήματα στην οικονομία λόγω κορωνοϊού και οι οδομαχίες οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις την άλλοτε υπερδύναμη.
Οι εκλογές στις ΗΠΑ είχαν ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που υπογραμμίζει την πόλωση: από το 1900 είχε να σημειωθεί τόσο μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων στις αμερικανικές εκλογές (ξεπέρασε το 69%, ενώ συνήθως αγγίζει μετά βίας το 60%).
Εμπρός σε αυτό το κλίμα, το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε μια νομική επίθεση, καθώς καταγγέλλεται νοθεία σε διάφορες Πολιτείες. Μάλιστα αναλυτές και ψηφοφόροι συγκρίνουν αυτό που δείχνει να συμβαίνει με την προσπάθεια αλλοίωσης των εκλογών με την κομμουνιστική Βενεζουέλα του Μαδούρο.
They have tried to steal this election in a Venezuelan-style fashion in order to implement socialism in America WHILE SAYING they won’t do socialism like Venezuela.
— Jordan Rachel (@TheJordanRachel) November 4, 2020
You really can’t make this up.
100% of ALL BALLOTS in PA are for Biden?!?
— Benny Johnson (@bennyjohnson) November 4, 2020
Where tf do we live? Venezuela?
How are we allowing this? https://t.co/FR0pdkQc3L
I remember Americans laughing at the election process of Russia, Iran, Iraq, Cuba & places like Venezuela.
— Teresa † ن (@BlackIrishI) November 4, 2020
We would laugh thinking that could never happen in America & think how lucky we were to have a fair election process.
Well those countries are laughing at us tonight.
The scene at Detroit’s absentee ballot counting center is growing more heated. The windows now being covered up. Allegations of violations. Sec. of State says she welcomes challenges. pic.twitter.com/oUL4A0h3Ku
— Matt Finn (@MattFinnFNC) November 4, 2020
#BREAKING: Large, animated crush of “stop the count” protestors trying to push their way into TCF hall in #Detroit where ballots are being counted.
— Steve Patterson (@PattersonNBC) November 4, 2020
They’re being blocked by guards at the door.
Pizza boxes are pushed against the window to obstruct view. It’s tense. @NBCNews pic.twitter.com/zFhzd88skX
Υποστηρικτές του Τραμπ έχουν κατακλύσει τους δρόμους καταγγέλλοντας την νοθεία. Το κλίμα μυρίζει μπαρούτι.
Trump supporters in Arizona chanting "Fox News sucks" pic.twitter.com/2AhyVXCMhu
— Andrew Lawrence (@ndrew_lawrence) November 5, 2020
Trump supporters: "Stop the vote!"
— The Recount (@therecount) November 5, 2020
Also Trump supporters: "Count that vote!"#election2020 pic.twitter.com/ctyIop97gf
Το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα από το ένα κόμμα ήταν ο μεγάλος φόβος αναλυτών και επενδυτών. Αυτό σημαίνει παρατεταμένη αστάθεια και εκλογικό αποτέλεσμα από… τα δικαστήρια (όπως συνέβη το 2000).
Όπως αναφέρεται, το επιτελείο και οι νομικοί σύμβουλοι του Τραμπ θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εξαγωγή αποτελέσματος με τις προσφυγές, έως τις 8 Δεκεμβρίου, όταν βάσει του αμερικανικού νόμου οι Πολιτείες θα πρέπει να έχουν αποστείλει τα αποτελέσματα των εκλογών – διαφορετικά δεν γίνονται δεκτά. Αν δεν υπάρξει συναίνεση, τότε στο ζήτημα της εκλογής του προέδρου ενδέχεται να εμπλακεί το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Το δεύτερο «σενάριο καταστροφής» είναι μια νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου, αλλά με απώλεια εδρών στη Γερουσία, που θα εξακολουθήσει να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Η κινητοποίηση όλης της κομματικής μηχανής του Βαθέος Κράτους (βλ. Ομπάμα) είχε επίσης στόχο να στηρίζεται ο Μπάιντεν ισχυρά από ένα αριστερόστροφο Κογκρέσο, ωστόσο η δύναμη του Τραμπ αυξήθηκε εκεί. Μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία θα μπλοκάρει πολλά νομοσχέδια του Δημοκρατικού προέδρου, εκτός και αν εξαγοραστούν τα μέλη της.
Η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει αυτές τις εκλογές στις ΗΠΑ προκαλεί μεγάλη ανησυχία και στην διεθνή σκηνή. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μια ασταθής Αμερική, με «κενό εξουσίας» και εσωστρέφεια, θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τις διεθνείς ισορροπίες. Ξεκινά παγκόσμια αστάθεια. Πού θα καταλήξει;;;
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Το βαπόρι απ’ την Περσία…” – Η πραγματική ιστορία πίσω από το θρυλικό τραγούδι του Τσιτσάνη
- Κλιμάκωση αγροτικών κινητοποιήσεων με 48ωρους αποκλεισμούς σε Τελωνείο Κακκαβιάς και λιμάνι Ηγουμενίτσας
- Μαρινάκης: Όσα είπε για αγρότες, Φαραντούρη, κόμμα Καρυστιανού και Βαρουφάκη
- Ένα δωμάτιο, ένα βιβλίο – Το πιο παράξενο βιβλιοπωλείο στον κόσμο είναι στην Ιαπωνία και σας βγάζει από τα διλήμματα
- Αναστέλλεται η απεργία των λαϊκών αγορών – Κανονικά στους πάγκους τους οι παραγωγοί την Παρασκευή
- Ήπειρος: Μήνυμα του 112 σε κατοίκους για έντονα καιρικά και κατολισθητικά φαινόμενα
- Μόσχα εναντίον Ουάσινγκτον – Όσα συνέβησαν παραπέμπουν σε δεξιάς απόχρωσης «Ψυχρό Πόλεμο»
- Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο μόλις έγινε 300 ετών – Σε ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα βρίσκεται
- Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Καρδίτσας – Με τα τρακτέρ τους στον Μπράλο από Πέμπτη πρωί
- Χριστοδουλίδης: Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι μια αυτόνομη και εξωστρεφής Ε.Ε. (upd)









