Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν στάθηκε ικανή να «αποτελειώσει» ολόκληρο τον δασικό «πνεύμονα» του τόπου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, ευτυχώς για όλους, η καταστροφική πυρκαγιά δεν άγγιξε τον «σκληρό πυρήνα» του δάσους.
Βελτιωμένη η κατάσταση
Η σημερινή κατάσταση της φωτιάς στον Έβρο φαίνεται σαφώς βελτιωμένη, καθώς από το πρωί δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο.
«Είμαστε σε καλό δρόμο, η φωτιά έχει ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Σήμερα υπάρχουν κάποιοι άνεμοι όμως η εικόνα είναι καλή» ωστόσο τόνισε ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες και ανυπολόγιστες.
«Δεν υπήρξε καμία πρόληψη»
«Αυτό το δάσος είναι ο πνεύμονας και το οξυγόνο μας. Δεν υπήρξε καμία πρόληψη και έμεινε απροστάτευτο από κακόβουλες ενέργειες. Καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος, μπήκαν σε κίνδυνο οι δυνάμεις και ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα σε όλη αυτή την επιχείρηση ενώ θα μπορούσε να στελεχωθεί και να αναβαθμιστεί το δασαρχείο της περιοχής» ανέφερε. Και συμπληρώνοντας, τόνισε ότι «Τα Εθνικά Πάρκα είναι υπό την προστασία του αρμόδιου υπουργείου, ενώ κανονικά η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να έχει ενεργό ρόλο για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας στα δάση».
«Δακρύζω με τη μαυρίλα»
Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, έκανε δραματική έκκληση να μην ξεχαστεί η Δαδιά και το δάσος Natura 2000 το οποίο κάηκε στο 23% της έκτασης του: «Ο πύρινος εφιάλτης μπορεί να τελειώνει όμως αρχίζει η μάχη της επόμενης ημέρας που είναι πολύ δύσκολη».
«Θα πρέπει η περιοχή και τα προβλήματα της να προβληθούν και να μην ξεχαστούμε. Πρέπει να δούμε το πώς θα ενισχυθεί το δάσος» τονίζει και συνεχίζει «είναι πολλά τα καμένα και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Δακρύζω όταν βλέπω αυτή την μαυρίλα. Εδώ μεγάλωσα βλέποντας ένα πράσινο τοπίο. Τώρα βλέπουμε μαύρο» καταλήγει ο κ. Καλακίκος.
(Dikaiologitika – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παύλος Μαρινάκης για αγρότες: «Ο ειλικρινής διάλογος – και μόνο αυτός – θα φέρει τις λύσεις»
- Θεσσαλονίκη: Ισχυρός βόρειος άνεμος 6 μποφόρ που θα φτάσει και τα 7 πνέει στην πόλη
- Όλοι τον αγνόησαν εκτός από τον Τζόκοβιτς: Ενθουσιάστηκε Ισπανός ρεπόρτερ! vid
- Ψηφιακές ταυτότητες ακόμα και στο ουκρανικό μέτωπο: Άγριο φακέλωμα των ανθρώπων!
- Καθοριστικό το 2026 για το αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης – Τι θα διαθέτει ο νέος αερολιμένας
- Ποιός είναι ο νικητής της…τούμπας; Επικό βίντεο
- ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα για την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ
- Οι βασικοί άξονες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου
- Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε 750.000 νοικοκυριά στο Κίεβο
- Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από τη θάλασσα ηλικιωμένος στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου









