«Το σημερινό στρατιωτικό σύστημα της Λετονίας έφθασε στα όριά του. Ταυτόχρονα, δεν έχουμε κανέναν λόγο να θεωρούμε ότι η Ρωσία θα αλλάξει συμπεριφορά», εξήγησε ο κ. Πάμπρικς στον Τύπο.
Η Λετονία κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αφού εντάχθηκε στο NATO. Από το 2007, ο στρατός της χώρας της Βαλτικής, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελείται από επαγγελματίες και εθελοντές της Εθνικής Φρουράς, που υπηρετούν στο Πεζικό τα σαββατοκύριακα.
Η χώρα, που έχει λιγότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους και γειτονεύει με τη Λευκορωσία και με τη Ρωσία, δεν μετρά σήμερα παρά 7.500 στρατιωτικούς σε ενεργή υπηρεσία και μέλη της Εθνικής Φρουράς, που υποστηρίζονται από περίπου 1.500 στρατιωτικούς του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Σύμφωνα με τον κ. Πάμπρικς, η στρατιωτική θητεία, που θα αφορά μόνο τους άνδρες, θα γίνει ξανά υποχρεωτική από το 2023.
Ο Γκάτις Πριέντε, μέλος της Εθνικής Φρουράς, εξήρε την απόφαση αυτή, «την καλύτερη είδηση», που έπρεπε, κατ’ αυτόν, να είχε ληφθεί τη στιγμή που η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας, το 2014.
«Είναι το σωστό: να εκπαιδευτούν περισσότεροι έφεδροι για τον στρατό μας και για τη συνολική δύναμη του NATO, που είναι ακόμη ανεπαρκής στην περιοχή της βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής», είπε.
Ο κ. Πάμπρικς ανακοίνωσε επίσης ότι θα κατασκευαστεί στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Γιάκαμπιλς (νοτιοανατολικά), εγγύτερα στα σύνορα με τη Ρωσία από τη σημερινή βάση στην Άνταζι.
(απεμπε – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Υπουργείο Υποδομών: ΕΔΕ και ειδική επιτροπή για το ζήτημα στο FIR Αθηνών με απόφαση Χρ. Δήμα
- Γερμανία: Με διάλυση απειλείται ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βρανδεμβούργο
- Critics Choice Awards 2026: Η Τσέλσι Χάντλερ τίμησε την εμβληματική Νταϊάν Κίτον με το χαρακτηριστικό της στιλ
- Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων – Σε «Red Code» πέντε Περιφέρειες
- Κυρανάκης: Το 2025 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων από κάθε άλλη χρονιά
- Η Ρωσία προειδοποιεί τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα
- Απίθανο βίντεο: Η Fatima από το Πακιστάν είναι η γυναίκα που κάνει τα περισσότερα split σε ένα λεπτό
- Είδηση που επιβεβαιώνει μία πικρή αλήθεια για ό,τι γράφεται στο διαδίκτυο! Τι συνέβη στη Γαλλία
- Παπασταύρου: «Κανείς δε θα χύσει δάκρυα για τον Μαδούρο εκτός από τους συμπαθούντες του καθεστώτος του…»
- ΠΑΣΟΚ για αγρότες: Η κυβέρνηση δεν έχει μακροπρόθεσμο σχέδιο, απλώς κάνει διαχείριση πολιτικού κόστους με τελεσίγραφα









