Θα υπάρξει σθεναρή και σαφής αντίδραση από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και τη διεθνή κοινότητα σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, προειδοποίησε η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν, η οποία επισκέπτεται τη Σεούλ.
«Οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή θα αποτελούσε πλήρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και θα προκαλούσε «άμεση και σθεναρή αντίδραση», είπε η κυρία Σέρμαν. «Πιστεύω ότι όχι μόνο η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, αλλά όλος ο κόσμος θα αντιδράσει με σθεναρό και καθαρό τρόπο», πρόσθεσε η ίδια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό της Τσο Χιουν-ντονγκ.
«Είμαστε προετοιμασμένοι» και «θα συνεχίσουμε αύριο την τριμερή συζήτησή μας» με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, πρόσθεσε.
Την προηγουμένη, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε οκτώ εκτοξεύσεις βαλλιστικών τακτικών πυραύλων, σε αντίδραση στην εκτόξευση ομοβροντίας οκτώ βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα την Κυριακή, καθώς η ένταση στην περιοχή συνεχίζει να κλιμακώνεται.
Η Ουάσινγκτον, η Σεούλ και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες πως η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται σύντομα να προχωρήσει στην έβδομη δοκιμή πυρηνικού όπλου στην ιστορία της και την πρώτη έπειτα από πέντε χρόνια.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), επισήμανε εξάλλου ότι οι εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων στη Γιονγκμπιόν προχωρούν.
Η Βόρεια Κορέα πλήττεται από κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, το πρώτο που ανακοίνωσε επίσημα τον περασμένο μήνα, κι ως χθες είχε ανακοινώσει πως 4.198.890 από τα περίπου 25 εκατ. πολίτες της εμφάνισαν «πυρετό». Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και ειδικοί τονίζουν ότι οι αριθμοί που ανακοινώνει η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει απαντήσει καν στις προσφορές της Ουάσινγκτον και της Σεούλ να στείλουν βοήθεια, παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η υγειονομική κρίση πιθανόν επιδεινώνεται.
Η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και άλλοι «προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτή, αλλά ελπίζουμε» πως ο βορειοκορεάτης ηγέτης «θα επικεντρωθεί στο να βοηθήσει τον λαό του να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση που βιώσαμε όλοι και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντί να προχωρά σε προκλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες», νουθέτησε η κυρία Σέρμαν.
photo vid scr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σουηδός ποδοσφαιριστής σπάει τα ρεκόρ – Κατάφερε να κρατήσει την μπάλα στον αέρα πάνω από 28 ώρες, vid
- Η απρόσμενη κίνηση ενός άνδρα που του έσωσε τη ζωή! Video
- Τασούλας για φρεγάτα «Κίμων»: Σήμερα η Ελλάδα δυναμώνει
- Η Τουρκία θα αναπτύξει μαχητικά στην Εσθονία και στη Ρουμανία στο πλαίσιο νατοϊκών αποστολών αστυνόμευσης
- Νεκρός 56χρονος εναερίτης στη ΒΙΠΕ Δράμας – Έχασε τις αισθήσεις του πάνω στην κολόνα
- Κυρανάκης: Νέες υποδομές, νέα τρένα, νέοι σταθμοί, για να αλλάξει ο ελληνικός σιδηρόδρομος
- Χάος από τις πλημμύρες στη Βικτώρια της Αυστραλίας- Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, χιλιάδες χωρίς ρεύμα, vid
- Χαμογελώντας η Φον ντερ Λάιεν μιλάει για τον πόλεμο με τη Ρωσία! Video
- Επέστρεψε εσπευσμένα στη Γη πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού με τη βοήθεια του Μασκ
- Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Γεγονός η πρώτη ποινική διαπραγμάτευση για τις παράνομες επιδοτήσεις









