Οι καπνιστές έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη (για άγνωστο λόγο), όμως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από αυτόν αν αρρωστήσουν, ιδίως αν είναι παχύσαρκοι, δείχνει μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουντ, με επικεφαλής τη δρα Σίλβια Γιόχεμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό ουρολογικό περιοδικό “European Urology”, ανέλυσαν στοιχεία για 351.448 άνδρες σε βάθος δεκαετιών. Στη διάρκεια της μελέτης 24.731 άνδρες εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη και 4.322 πέθαναν από τη νόσο.
Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν περίπου 20% μεγαλύτερος στους καπνιστές, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος για τους καπνιστές που ήσαν υπέρβαροι (δείκτης μάζας σώματος 25-30) ή παχύσαρκοι (δείκτης άνω του 30).
Από την άλλη, ενώ είναι γνωστό ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους, βρέθηκε ότι οι καπνιστές έχουν γενικά μικρότερη πιθανότητα για θετικό τεστ PSA και διάγνωση καρκίνου του προστάτη. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τον χαμηλότερου κινδύνου τοπικό (μη μεταστατικό) καρκίνο του προστάτη, τη μορφή που συχνότερα ανιχνεύεται μέσω τεστ PSA χωρίς την ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων.
Η Γιόχεμς δήλωσε ότι “οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη ανεξάρτητα από το στάδιο του καρκίνου που έγινε η διάγνωση, συνεπώς αφορά όλες τις μορφές της νόσου, από καρκίνους χαμηλού κινδύνου μέχρι μεταστατικούς”.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Τάνια Στοκς επεσήμανε ότι “ένα σημαντικό ερώτημα προς απάντηση είναι κατά πόσο η πρόγνωση για έναν ασθενή μπορεί να βελτιωθεί αν σταματήσει να καπνίζει μετά τη διάγνωση καρκίνου του προστάτη”.
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τουρκία: Μαθητής πυροβόλησε διευθυντή σχολείου! Σοκάρει το ΒΙΝΤΕΟ
- Ο Ντέιβιντ Γκίλμορ γιορτάζει την κατάκτηση από τους Pink Floyd της κορυφής στο chart των άλμπουμ
- Ο Φιν Γούλφχαρντ θα είναι ο παρουσιαστής του πρώτου «SNL» του 2026
- Ο χρυσός…γάμος: Φόρεσαν στη νύφη κιλά χρυσού και αναγκάστηκε να καθίσει! vid
- Viral το “πιο τρελό” κύμα στη Γη – Δείχνει σαν να εκρήγνυται…στη μέση του ωκεανού! vid
- Η μεταπολεμική Μαριούπολη φόρεσε τα «γιορτινά» της, vid
- ΥΠΑΑΤ: Καταβλήθηκε η 5η κατανομή ύψους 2,4 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς
- Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε συμμορία νεαρών που έκλεβαν αυτοκίνητα
- Οι φιλοδυτικοί κατέβηκαν ξανά στους δρόμους της Γεωργίας με σημαίες της Ε.Ε. και της Ουκρανίας, vid
- Σ. Ζαχαράκη: Υπεγράφη η απόφαση για τη μελέτη στατικής επάρκειας του κεντρικού συγκροτήματος του ΟΠΑ









