Την ώρα που η συζήτηση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας έχει φουντώσει για τα καλά στους κόλπους του ΝΑΤΟ, πυροδοτώντας τις πρώτες αντιδράσεις και από την πλευρά της Μόσχας, στο παιχνίδι φαίνεται ότι μπαίνει και η Ελβετία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
Το παραδοσιακά ουδέτερο καθεστώς της Ελβετίας πρόκειται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκλησή του εδώ και δεκαετίες, με το υπουργείο Άμυνας να κλίνει πιο κοντά στις δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ερμηνεία της ουδετερότητας
Το υπουργείο Άμυνας συντάσσει μια έκθεση σχετικά με τις επιλογές ασφαλείας που περιλαμβάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες του ΝΑΤΟ , δήλωσε στο Reuters ο Paelvi Pulli, επικεφαλής πολιτικής ασφαλείας στο ελβετικό υπουργείο Άμυνας.
«Τελικά, θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο ερμηνείας της ουδετερότητας», είπε ο Pulli σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Μάλιστα, όπως έγραψαν ελβετικά μέσα ενημέρωσης, σε ταξίδι της στην Ουάσιγκτον προ ημερών η υπουργός Άμυνας Viola Amherd δήλωσε ότι η Ελβετία πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά με τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά όχι να ενταχθεί σε αυτήν.
Ο Pulli υποστήριξε επίσης ότι η ουδετερότητα, που κράτησε την Ελβετία κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, δεν ήταν στόχος από μόνη της, αλλά είχε σκοπό να αυξήσει την ελβετική ασφάλεια.
Και πρόσθεσε, ότι άλλες επιλογές περιλαμβάνουν υψηλού επιπέδου και τακτικές συναντήσεις μεταξύ διοικητών και πολιτικών της Ελβετίας και του ΝΑΤΟ.
«Συζητάμε την ένταξη»
Η ιδέα της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει συζητηθεί, αλλά ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία – χώρες που έχουν επίσης ιστορία ουδετερότητας – βρίσκονται στα πρόθυρα της ένταξης, ο Pulli είπε ότι η έκθεση είναι απίθανο να συστήσει στην Ελβετία να κάνει αυτό το βήμα.
Τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή.
infognomonpolitics
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ε.Ε. για Χούθι: Μεγάλος κίνδυνος να εμπλέξουν την Υεμένη στον πόλεμο
- Βελιγράδι: Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας
- Με πύραυλο του Μασκ εκτοξεύτηκαν οι ελληνικοί νανοδορυφόροι – Vid
- Η στιγμή της ιρανικής επίθεσης σε διυλιστήρια στο Ισραήλ, vid
- Δένδιας: Ούτε η ασφάλεια ούτε η ειρήνη είναι πλέον δεδομένες
- Κοντογεώργης: Κάθε εβδομάδα παράτασης του πολέμου, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό
- Υπόθεση Γ. Παναγόπουλου: Περαιτέρω έρευνα ζητά η Εισαγγελία Εφετών, αρνήθηκε την αρχειοθέτηση της δικογραφίας
- ΔΕΔΔΗΕ: Από την 1η Απριλίου το θερινό ωράριο μειωμένης τιμολόγησης
- ΝΔ: Εκλογές το 2027 – Όποιος ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ψηφίζει μαζί και κόμμα-έκπληξη
- Τραμπ: Χωρίς συμφωνία, θα ανατινάξουμε όλα τα ενεργειακά εργοστάσια και τις πετρελαιοπηγές του Ιράν









