Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύντομης διάρκειας, αλλά τακτική χρήση στεροειδών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η δεξαμεθαζόνη, το ιμπουπροφέν και το ντικλοφενάκ, μπορεί στην πραγματικότητα να μετατρέπουν σε χρόνιο, το πρόβλημα των πόνων στη μέση.
Θα χρειαστεί, πάντως, επιβεβαίωση από άλλες μεγαλύτερες κλινικές μελέτες ότι κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει. Μερικοί άλλοι ειδικοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για τη νέα μελέτη, που δεν ήταν κλινική δοκιμή τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), αλλά απλώς μελέτη παρατήρησης ασθενών, σε συνδυασμό με μελέτη σε ζώα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λούντα Ντιατσένκο του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν επί τρεις μήνες 98 ανθρώπους με πόνους στη μέση.
Το πρόβλημα των πόνων στη μέση είναι από τα συχνότερα στον κόσμο, με περίπου τέσσερις στους πέντε ανθρώπους να το νιώθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους χωρίς η αιτία να είναι πάντα σαφής. Οι άνθρωποι με πόνους στη μέση θα πρέπει να δοκιμάζουν αρχικά μη φαρμακευτικές θεραπείες όπως σωματική άσκηση, φυσικοθεραπεία ή μασάζ και μόνο εάν οι πόνοι επιμένουν θα πρέπει να καταφεύγουν σε φάρμακα.
Επειδή τα οπιοειδή αναλγητικά είναι εθιστικά, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα, με το σκεπτικό ότι ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας της φλεγμονής. Όμως, η τάση χρήσης Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) κατά των πόνων της μέσης επιμένει παρ’ όλο που σύμφωνα με τους ερευνητές δεν φαίνεται να είναι πολύ καλύτερα από το πλασίμπο από άποψη αποτελεσματικότητας, τουλάχιστον όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα στη μέση.
dikaiologitika/ photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Περού: Επίθεση σε ανθρακωρύχους παραμονή Πρωτοχρονιάς – Τρεις νεκροί, 7 αγνοούμενοι
- Φονική πυρκαγιά σε μπαρ στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία
- Τραμπ: Παίρνω περισσότερη ασπιρίνη από αυτή που μου συστήνουν οι γιατροί, γι’ αυτό έχω μώλωπες
- Η Λίλι Κόλινς γιορτάζει την παγκόσμια επιτυχία του «Emily in Paris» με το πιο εμβληματικό look της σεζόν
- Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 87 πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν λόγω Πρωτοχρονιάς
- Σας περίσσεψε χαρτί περιτυλίγματος από τα δώρα των γιορτών; Έξυπνοι τρόποι για να το χρησιμοποιήσετε ξανά
- «Καημένοι Ευρωπαίοι» – Η ανάρτηση του Ντμίτριεφ προκαλεί ενδιαφέρον
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα
- Η Κρίστι Νόεμ χόρεψε το «Ice Ice Baby»…με αναφορές στο ICE για τους μετανάστες, vid
- Τι είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την φονική πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας









