Η Ιορδανία κάλεσε σήμερα τον ισραηλινό επιτετραμμένο και του επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας ζητώντας τον τερματισμό των «παράνομων και προκλητικών ισραηλινών παραβιάσεων» γύρω από το συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, γνωστοποίησε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών.
Από την Παρασκευή, σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων διαδηλωτών, πάνω και γύρω από την πλατεία των Τεμενών της Ιερουσαλήμ, έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 170 Παλαιστίνιοι.
Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν στην Πλατεία των Τεμενών προκειμένου να «διασκορπίσουν» διαδηλωτές και να «αποκαταστήσουν την τάξη».
Ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, η Πλατεία των Τζαμιών – που οι Εβραίοι αποκαλούν επίσης Όρος του Ναού – βρίσκεται στην Παλιά Πόλη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έναν παλαιστινιακό τομέα που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.
«Ο ισραηλινός επιτετραμμένος στο Αμάν κλήθηκε στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα» όπου έλαβε «μια επιστολή διαμαρτυρίας για όλες τις παράνομες και προκλητικές ισραηλινές παραβιάσεις στο ιερό τέμενος αλ Άκσα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Η ιορδανική κυβέρνηση τόνισε επίσης «την ανάγκη σεβασμού του δικαιώματος των πιστών να ασκούν τη θρησκεία τους ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν αλ Σαφάντι, δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του είχε καλέσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή για να του παραδώσει επιστολή διαμαρτυρίας, αλλά ο τελευταίος δεν βρισκόταν στο Αμάν.
Η Ιορδανία, δεσμευμένη με το Ισραήλ με συνθήκη ειρήνης από το 1994, είναι τοποτηρητής της Πλατείας των Τεμενών, όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Άκσα και ο Θόλος του Βράχου, αλλά η πρόσβαση στην τοποθεσία αυτή ελέγχεται από το Ισραήλ.
Το Αμάν κατηγόρησε την Κυριακή το Ισραήλ για αυτή τη νέα κλιμάκωση της βίας, με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ να καλεί το εβραϊκό κράτος «να τερματίσει τα παράνομα και προκλητικά μέτρα που οδηγούν σε μεγαλύτερη κλιμάκωση» της βίας.
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ξεπέρασαν τους 300 οι τραυματίες Αμερικανοί στρατιωτικοί στον πόλεμο με το Ιράν
- Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Επιτροπής επλήγη από κυβερνοεπίθεση στις 24 Μαρτίου
- Η Ρωσία θα απαγορεύσει τις εξαγωγές βενζίνης από την 1η Απριλίου για να συγκρατήσει τις τιμές
- Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στους 2 μασέρ μετά από την καταγγελία 19χρονου πελάτη
- Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα στη Σλοβενία εξαιτίας ισχυρότατων καταιγίδων και ανέμων
- Αθώα λόγω αμφιβολιών η 77χρονη που κατηγορείτο ότι χτύπησε τον 82χρονο σύζυγό της στη Θεσσαλονίκη
- Ποιούς χαρακτήρισε ο Τραμπ «τρομοκράτες» μιλώντας σε αγρότες και κτηνοτρόφους (video)
- Ανησυχητικά στοιχεία: Αυξήθηκαν οι κλήσεις στη γραμμή SOS 1056 για παιδιά που κάνουν χρήση ναρκωτικών
- Δ. Κουτσούμπας: Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή στον πόλεμο – Εδώ και τώρα μέτρα για ανακούφιση του λαϊκού εισοδήματος
- Ούτε οι μεγάλες χαλυβουργίες του Ιράν γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς – Τι μεταδίδουν ιρανικά ΜΜΕ (BINTEO)









