Η Σερβία θα βρει τον δρόμο της. Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα οι ίδιοι και όχι το ΝΑΤΟ για λογαριασμό μας. Διαφέρουμε σε αυτό και δεν ντρεπόμαστε» απάντησε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στις επικρίσεις που δέχεται το Βελιγράδι για τον εξοπλισμό των σερβικών ενόπλων δυνάμεων από την Κίνα και την Ρωσία.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, αλλά και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αγορά από την Σερβία ρωσικών και κινεζικών οπλικών συστημάτων χαρακτηρίζοντας αντιευρωπαϊκή και αντινατοϊκή την συμπεριφορά του Βελιγραδίου.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αφού επιβεβαίωσε ότι η Σερβία παρέλαβε από την Κίνα το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα FK-3 επισήμανε ότι πρόκειται για αμυντικό όπλο τονίζοντας ότι αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Σερβίας να εξοπλίζεται απ’ όπου θέλει για να μπορέσει να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου προσγειώθηκαν έξι κινέζικα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα Υ-20 τα οποία μετέφεραν συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων. Η αγορά του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος συμφωνήθηκε το 2019 και η Σερβία το έχει ήδη προπληρώσει.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα κινέζικα μεταγωγικά που μετέφεραν τους πυραύλους στην Σερβία πετούσαν το ένα πίσω από το άλλο και πέρασαν από τον εναέριο χώρο δύο νατοϊκών χωρών, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, πριν προσγειωθούν στο Βελιγράδι. Αναλυτές θεωρούν την κίνηση αυτή ως επίδειξη ισχύος από την πλευρά της Κίνας και δυναμικής παρουσίας στην διεθνή σκηνή εξοπλισμών.
Η Σερβία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναπτύσσει κινέζικό πυραυλικό σύστημα στο έδαφος της. Το 2020 η Σερβία προμηθεύτηκε επίσης από την Κίνα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη CH-92A.
Η αγορά των κινέζικων πυραύλων προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσινγκτον αλλά και των Βρυξελλών. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι σχολιάζοντας το γεγονός αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ότι «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν και ποιο θα είναι το τίμημα όταν συναλλάσσονται με κινέζικες εταιρίες».
Επισημαίνεται δε ότι «δεν αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια κάποιας χώρας η εξάρτηση σε αμυντικό εξοπλισμό από ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως αυτό στην Λ. Δ. της Κίνας».
Οι ΗΠΑ καλούν την Σερβία να εναρμονιστεί με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκή Ένωσης και να στραφεί στην αγορά οπλικών συστημάτων «από έμπιστους προμηθευτές που δεν εξαρτώνται από ολοκληρωτικά καθεστώτα».
photo vid scr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Μόσχα δεν έχει ενημερωθεί από το Ιράν για το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ
- Ο παράξενος λόγος που ένα χωριό στο Τέξας σταμάτησε πλέον να λαμβάνει από το υπ. Μεταφορών νέες πινακίδες οδικής κυκλοφορίας
- Ενεργειακός «πόλεμος» – Ο Όρμπαν πήρε απόφαση «φωτιά» κατά της Ουκρανίας
- Ο Σάντσεθ δηλώνει ότι ο Νετανιάχου θέλει να προκαλέσει στον Λίβανο “την ίδια καταστροφή” με τη Γάζα
- Αφιέρωμα της New York Post στις ανθισμένες ροδακινιές της Ελλάδας: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» – ΦΩΤΟ
- Τι έτρωγαν οι μη προνομιούχοι κάτοικοι της Μεσοποταμίας πριν από 5.000 χρόνια; Ερευνητές λένε ότι έχουν την απάντηση
- Ξένος ρωτάει τους Ινδούς πού να πετάξει τα σκουπίδια και παίρνει επική απάντηση! vid
- Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας – ΦΩΤΟ
- Ν. Κακλαμάνης για την 25η Μαρτίου: Η συνέχεια του ’21 αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή για τον ιστορικό αγώνα των ηρώων του
- Οι Βρετανοί σκίουροι το έριξαν στο…άτμισμα! Viral βίντεο









