Οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα είναι «πολύ δύσκολες», έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
«Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε ένα δελτίο τύπου, απορρίπτοντας κάθε «συναίνεση» με τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.
Ο ίδιος απέρριψε αναφορές ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση τεσσάρων εκ των έξι σημείων κλειδιών, όπως είχε αναφέρει και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.
«Δεν υπάρχει συναίνεση με τη Ρωσία στα τέσσερα σημεία», έγραψε ο Κουλέμπα σε μια ανάρτηση στο Facebook. «Η ουκρανική αντιπροσωπεία τηρεί σθεναρή στάση και δεν εγκαταλείπει τα αιτήματά της. Επιμένουμε, καταρχάς, σε μια εκεχειρία, σε εγγυήσεις ασφαλείας και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται να αποκάλυψε στους δημοσιογράφους πως «οι δύο πλευρές, Ουκρανία και Ρωσία έχουν συμφωνήσει σε τέσσερα σημεία που αφορούν: Την μη ένταξη της Ουκρανίας στο NATO , Μερικό αφοπλισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων , Συλλογική ασφάλεια , αποδοχή της ρωσικής γλώσσα ως επίσημη [γλώσσα] στην Ουκρανία. Ωστόσο οι διαφορές παραμένουν αναφορικά με τις περιοχές του Ντονμπάς και της Κριμαίας». Αυτές τις αναφορές διέψευσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.
Από την πλευρά του, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax, που αναμεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διαπραγματευτής της Μόσχας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε σήμερα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έρχονται κοντά στο να κατανοήσουν δευτερεύοντα θέματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως έχει καταγραφεί περιορισμένη πρόοδος στα σημαντικότερα σημεία.
«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όλη την εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, σε μορφή τηλεδιάσκεψης και θα συνεχίσουμε αύριο», είπε ο Μεντίνσκι. «Σε δευτερεύοντα θέματα, οι θέσεις συγκλίνουν. Εντούτοις, στα βασικά πολιτικά θέματα, στην πραγματικότητα προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα».
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο Ματ Μπρίτιν αναλαμβάνει νέος γενικός διευθυντής του BBC
- Υπ. Συμβούλιο: Αύριο «κλειδώνει» η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
- Ρωσία: Στρατολογήθηκαν από τις ουκρανικές υπηρεσίες για να πυρπολούν ΑΤΜ και βενζινάδικα, vid
- Εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ αυξάνουν την παραγωγή πυραύλων
- «Εκδίκηση για όλα τα εγκλήματα των ΗΠΑ», υπόσχεται το Ιράν – ΒΙΝΤΕΟ με άγαλμα του Βαάλ στη Νέα Υόρκη
- Εκπληκτικό ΒΙΝΤΕΟ: Ελληνόπουλα συγκινούν ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο σε σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου
- Βίντεο από ιρανικό πύραυλο να χτυπάει δρόμο του Τελ Αβίβ
- Συνεδρίαση περίπου 30 χωρών για τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας του Στενού του Ορμούζ
- Μήνυμα ενότητας και ευθύνης απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας
- Ν. Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξελίσσονται και μεταρρυθμίζονται με νέα συστήματα και νέες αντιλήψεις









