Η ιδιοφυΐα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν αμφισβητείται από κανέναν και, αιώνες μετά τον θάνατό του, ο τρόπος που έβλεπε τον κόσμο και οι λύσεις που έδινε με την φαντασία του εξακολουθούν να εκπλήσσουν – αυτή τη φορά με τα σχέδια ενός ιπτάμενου «μονοκινητήριου» με σπείρα, που δουλεύει κανονικότατα χάρη στα υλικά του 21ου αιώνα.
Μηχανικοί του πανεπιστημίου του Μέριλαντ βασίστηκαν σε μία από τις ιδέες που είχε σκιτσάρει ο μεγάλος εφευρέτης της Αναγέννησης, και υλοποίησαν μια ιπτάμενη συσκευή με την ίδια αρχή λειτουργίας, δημιουργώντας το drone Crimson Spin που έκανε χωρίς προβλήματα την παρθενική του πτήση.
Στα τέλη του 1480, ο Ντα Βίντσι σχεδίασε ένα ατομικό ελικόπτερο που θα κινείτο με την προώθηση μίας «εναέριας βίδας». Αν και εγκλωβισμένος, τότε, στους περιορισμούς της εποχής του, ο σπουδαίος εφευρέτης αποδεικνύεται τώρα, και πάλι σωστός.
Το 2019, μία ομάδα μηχανικών αποφάσισε να ενσωματώσει και να δοκιμάσει την εφεύρεση του Ντα Βίντσι σε μια πτητική συσκευή, στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού. Το τελευταίο ενάμισι έτος ανέλαβαν να κατασκευάσουν ένα μη επανδρωμένο τετρακόπτερο με τις έλικες του Ιταλού μηχανικού.
«Έμεινα έκπληκτος όταν λειτούργησε», λέει ο Πριτ, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος αεροδιαστημικής μηχανικής, που κατασκεύασε το αερόχημα στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού του. Τόσο αυτός όσο και άλλα μέλη της ομάδας ήταν αρχικά σκεπτικοί μέχρι που οι προσομοιώσεις στον υπολογιστή και κάποια μοντέλα από 3D εκτυπωτή έδειξαν τα πρώτα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Ο μηχανικός παρουσιάσε το drone και το πρώτο βίντεο με την πτήση σε συνέδριο για τις Κάθετες Πτήσεις, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

Σε αντίθεση με τον Ντα Βίντσι, ο Πριτ είχε στη διάθεσή του υλικά που ο Ιταλός εφευρέτης ούτε θα μπορούσε να ονειρευτεί. Τα υλικά της εποχής του, όπως το ξύλο και το δέρμα παρά ήταν πυκνά για ένα αεροσκάφος. Ο Ντα Βίντσι δεν είχε την τύχη να ζήσει σε μια εποχή με μικρές αλλά ισχυρές πηγές ενέργειας.
Το πρότζεκτ θεωρείται ένα καλό παράδειγμα για το πως οι τεχνολογικοί πειραματισμοί αποκλίνουν από τα συμβατικά σχέδια αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκαν μία σειρά «εξωτικών» οχημάτων που απογειώνονται καθέτως και στη συνέχεια συνεχίζουν την πτήση οριζοντίως – μια εφαρμογή που ίσως γίνει νόρμα σε ένα πιθανό μέλλον ιπτάμενων αυτοκινήτων.
lifo/photo vid screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σε εξέλιξη οι συζητήσεις αγροτών-Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ μαίνονται τα μπλόκα
- Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το Α21-Επίδομα Παιδιού
- Αγρότες: Κλείνουν τα δύο ρεύματα στα διόδια Μαλγάρων και ο κόμβος Τρίγλιας στη Χαλκιδική – Τι ισχύει σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Καβάλα
- Το BBC θα ζητήσει από δικαστήριο των ΗΠΑ να απορρίψει την αγωγή για δυσφήμιση του Τραμπ
- Το απόλυτο τεστ μέσα στο 2026 για τις «δεξιές φωνές» της Ε.Ε. – Θα αντέξει ο Όρμπαν;
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων
- Δίκη Κορκονέα: Ένταση στον Άρειο Πάγο για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου
- Οι κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο τάσσονται κατά του Τραμπ και υπέρ του Τζερόμ Πάουελ
- «Αποτροποπιασμό» εκφράζει ο ΟΗΕ για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν
- Η «λύση» που προτείνεται στην ΕΕ με αφορμή την κατάσταση στην Γροιλανδία δεν είναι και τόσο «ρόδινη»









