Αποκαλυπτικά, όσον αφορά στις διαδικτυακές συνήθειες των παιδιών, είναι τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2021 το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) υπό την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε ένα δείγμα 5.000 μαθητών ηλικίας από 12-18 ετών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πρακτική της ανταλλαγής πολύ προσωπικών φωτογραφιών(sexting) μεταξύ των εφήβων εμφανίζεται ιδιαίτερα διαδεδομένη, καθώς 1 στα 4 παιδιά έχει δεχτεί προσωπικές φωτογραφίες κάποιου άλλου και το 6% παραδέχεται ότι έχει στείλει προσωπικές φωτογραφίες.
Αυτή η τάση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται και πολύ για το πως διαμορφώνεται η διαδικτυακή τους φήμη από όσα ανεβάζουν στο διαδίκτυο, είναι ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο. Η διαδικτυακή φήμη δεν απασχολεί το 53% των παιδιών, ενώ επιπρόσθετα ένα 23% απαντά «δεν ξέρω».
Μια άλλη τάση που φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια είναι η εμφάνιση του μισαλλόδοξου λόγου στο διαδίκτυο (ρητορική μίσους). Το 34% των παιδιών δηλώνει ότι έχει συναντήσει μισαλλόδοξο λόγο στο διαδίκτυο.
Όσον αφορά στον διαδικτυακό εκφοβισμό το 6% δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού με τα κορίτσια να υπερτερούν σε αριθμό από τα αγόρια και το 13% ότι έχει γίνει μάρτυρας εκφοβισμού. Από τα παιδιά που έχουν παρατηρήσει να εκφοβίζεται κάποιος φίλος/γνωστός τους το ενθαρρυντικό είναι ότι η πλειοψηφία δεν αδιαφόρησε, αλλά προσπάθησε να στηρίξει το θύμα, ιδιωτικά όμως, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό απευθύνθηκε σε κάποιον ενήλικα.
Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά θεωρούν την αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων και την επαφή με αγνώστους τους δυο μεγαλύτερους κινδύνους στο διαδίκτυο, την ίδια ώρα ένα στα δυο παιδιά συνομιλεί με αγνώστους και κάνει φίλους μέσω διαδικτύου.
Ένα στα 4 παιδιά δηλώνει ότι κάποια στιγμή στο διαδίκτυο κάποιος το προσέγγισε με κακόβουλο σκοπό. Από αυτά το 3% έπιασε κουβέντα μαζί του για να δει τις προθέσεις του.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά και οι νέοι φαίνεται ότι δε διστάζουν να μπλοκάρουν (block) κάποιον ή κάτι που τους έχει αναστατώσει στο διαδίκτυο, δεν προχωράνε όμως τόσο εύκολα σε καταγγελία (report). Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι ότι αν κάτι συμβεί στο διαδίκτυο, το 62% των παιδιών θα ζητήσει βοήθεια από τους γονείς του, το 21% από κάποιον φίλο, ένα 13% θα το αντιμετωπίσει χωρίς να ζητήσει βοήθεια και μόνο ένα 4% θα απευθυνθεί σε κάποιον εκπαιδευτικό. Θύμα διαδικτυακής απάτης έχει πέσει το 10% των παιδιών, που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ενώ ένα στα δυο παιδιά χρησιμοποιούν antivirus στις συσκευές τους.
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Είσαι Νεκρός”; Η viral εφαρμογή για νέους που ζουν μόνοι έχει κατακλύσει την Κίνα
- Ρόδι: Πώς να τα διαλέξετε, να τα κόψετε εύκολα και να τα συντηρήσετε
- Η πρόεδρος του Μεξικού λέει ότι είχε μια «καλή συζήτηση» με τον Τραμπ
- Ai: Πέθανε σε ηλικία 49 ετών ο διάσημος θηλυκός χιμπατζής “θαύμα” -Αναγνώριζε πάνω από 100 κινέζικους χαρακτήρες
- Ένα «αβύθιστο αμερικανικό αεροπλανοφόρο» – Γιατί οι Αμερικανοί θέλουν την Γροιλανδία
- Τραγωδία στη Νέα Ιωνία: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε πεζό στη Λ. Κύμης
- Δένδιας για χορηγίες: Οι δυνάμενοι Έλληνες μπορούν να προσφέρουν στη δημιουργία ισχυρών Ε.Δ.
- Τα ελληνικά νησιά που θα κυριαρχήσουν το 2026, σύμφωνα με το Conde Nast Traveller
- Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας δεν αποδέχεται «καθ’ οιονδήποτε τρόπο» την επιθυμία των ΗΠΑ να καταλάβουν τη νήσο
- Στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο, το ελληνικό Δημόσιο









