Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να «προχωρήσει στην υλοποίηση απαντητικών μέτρων ως προς γερμανικά ΜΜΕ διαπιστευμένα στη Ρωσία, καθώς και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αυθαίρετα και αβάσιμα διέγραψαν τους λογαριασμούς του τηλεοπτικού δικτύου» RT DE, δηλαδή του γερμανόφωνου τηλεοπτικού προγράμματος του δορυφορικού δικτύου Russia Today.
Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής εναντίον ποιων γερμανικών ΜΜΕ θα ληφθούν μέτρα, ενώ για μέτρα εναντίον του έχει προειδοποιηθεί και η διαχειρίστρια εταιρεία του YouTube, που διέγραψε τον λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου στις 16 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες μετά την επίσημη έναρξη της εκπομπής σήματος.
H Mόσχα υποστηρίζει ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, μετά την ετυμηγορία της γερμανικής ρυθμιστικής Αρχής (ZAK), η οποία «αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη ότι οι ρωσικές ανησυχίες αγνοήθηκαν επιδεικτικά».
Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η αρμόδια γερμανική Αρχή αδειοδότησης ΜΜΕ αποφάσισε να διατάξει τη διακοπή της δορυφορικής ή άλλης εκπομπής του γερμανόφωνου δικτύου «λόγω έλλειψης άδειας εκπομπής από τα εθνικά ρυθμιστικά όργανα της Γερμανίας», αν και η παραγωγός εταιρεία του τηλεοπτικού προγράμματος RT DE Productions και η επικεφαλής της Ντινάρα Τοκτονούσοβα διαβεβαιώνουν ότι η εκπομπή του σήματος γίνεται από το ρωσικό έδαφος.
Η ρωσική πλευρά επιμένει ότι τα αρμόδια γερμανικά όργανα αρνήθηκαν στο παρελθόν να χορηγήσουν σχετική άδεια, γι’ αυτό και το δίκτυο RT DE εξασφάλισε τη σχετική νόμιμη άδεια από τη Σερβία, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Διασυνοριακής Τηλεόρασης (European Convention on Transfrontier Television, ETS No. 132) του Συμβουλίου της Ευρώπης και διασφαλίζει ελεύθερη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος σε όλες τις χώρες-μέλη της Συνθήκης, επομένως και στην Γερμανία.
Η σχετική διαφωνία είχε τεθεί από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Μόσχα, με την δεύτερη να διαβεβαιώνει και δημοσίως, όταν δέχθηκε σχετικές ερωτήσεις, ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα άσκησης πολιτικής πίεσης ή περιορισμού της δημοσιογραφικής δραστηριότητας στη Γερμανία.
photo pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Με την Κ. Γκίλφοϊλ θα συναντηθεί την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
- Στην Κόκκινη Πλατεία κατέθεσε λουλούδια ο Β. Πούτιν, vid
- Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 30χρονος που απείλησε με ψαροντούφεκο τους γονείς του
- Κάλας: «Στόχος να μπει η Ουκρανία στην Ε.Ε. μέχρι το 2030», vid
- Επίδομα Θέρμανσης: Ξεκινούν τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου οι αιτήσεις – Τα κριτήρια και οι ημερομηνίες πληρωμών
- Κικίλιας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν μπορεί κανείς να κρυφτεί πίσω από καμία κομματική σημαία
- Μεντβέντεφ: Αυτό είναι το θεμέλιο για τη μελλοντική νίκη της Ρωσίας, vid
- Ν. Κορέα: Περίπου 10.000 Bορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονται αναπτυγμένοι κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα
- Βεντέτες-Προαναγγέλλει μέτρα για τα όπλα ο Χρυσοχοΐδης: «Παραείναι χαλαρή η νομοθεσία»
- Χανιά: Θρήνος στην κηδεία της 56χρονης που έχασε τη ζωή της στα Βορίζια Ηρακλείου









