Η Ουγγαρία έκανε όντως χρήση του ισραηλινού λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, παραδέχτηκε σήμερα ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν ήταν για παράνομη κατασκοπεία Ούγγρων πολιτών.
Η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ στη λίστα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο έπειτα από έρευνα μιας κοινοπραξίας 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης ως ένας πιθανός χρήστης αυτού του λογισμικού κατασκοπείας, που φέρεται να επέτρεπε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, ακόμη και αρχηγών κρατών.
Τα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) που μολύνονται με το Pegasus μετατρέπονται σε συσκευές κατασκοπείας, επιτρέποντας στον χρήστη του λογισμικού να διαβάζει τα μηνύματα του στόχου του, να βλέπει τις φωτογραφίες του, να παρακολουθεί την τοποθεσία του ακόμη και να ενεργοποιεί την κάμερά του χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης του τηλεφώνου.
Η κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν είχε μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιβεβαιώσει ότι χρησιμοποίησε το λογισμικό αυτό κατασκοπείας.
Αλλά, ο Λάγιος Κόσα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, απάντησε «ναι» όταν ένας Ούγγρος δημοσιογράφος τον ρώτησε σήμερα αν το υπουργείο Εσωτερικών αγόρασε το αμφιλεγόμενο λογισμικό.
«Δεν βλέπω τίποτα κατακριτέο σε αυτό», είπε ο Κόσα, ο οποίος προεδρεύει μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Άμυνα, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της επιτροπής.
«Πιο συχνά, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας εφαρμόζουν πολύ πιο αυστηρή παρακολούθηση από ό,τι το ουγγρικό κράτος», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, χρησιμοποιώντας αυτό το λογισμικό, δεν παραβίασε τα δικαιώματα κανενός Ούγγρου πολίτη.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ διαβεβαίωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας χρησιμοποίησαν το λογισμικό εντός νομικού πλαισίου, με την άδεια δικαστή ή του υπουργού Δικαιοσύνης.
Η βουλευτής της αντιπολίτευσης, μέλος της επιτροπής, Άγκνες Βαντάι είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Πίντερ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι δημοσιογράφοι ή πολιτικοί παρακολουθούνταν μέσω του Pegasus.
Χθες η Ουάσινγκτον έβαλε την NSO Group, την ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε το Pegasus, στην μαύρη λίστα εταιριών με την αιτιολογία ότι η εταιρεία θέτει απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
photo vid screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μακελειό στα Βορίζια: Προσωρινά κρατούμενοι οι δύο τραυματίες που νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ
- «Πάγωσαν» Τραμπ και Κένεντι! Άνθρωπος σωριάστηκε ξαφνικά μπροστά στα μάτια τους (video)
- Δεν πίστευε στα μάτια του! Βρήκε στον κήπο του ράβδους χρυσού και νομίσματα αξίας 700.000 ευρώ
- Καταδίκη 63χρονου για τροχαίο στη Βέροια – Οδηγούσε μεθυσμένος, τραυματίζοντας θανάσιμα 55χρονο
- Ο Χ. Θεοχάρης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην κοινή διακήρυξη οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας
- Ηράκλειο: Σύλληψη 27χρονου για ναρκωτικά – Κατασχέθηκε ποσότητα κοκαΐνης και σχεδόν ένα κιλό κάνναβης
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 11 και 12 Νοεμβρίου στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης
- Χωρίς προβλήματα τα Χανιά από τις έντονες βροχοπτώσεις
- Κουπιάνσκ: Σε πόσες μέρες θα απελευθερωθεί το ανατολικό τμήμα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται
- “Τόσκα” – Πουτσίνι: Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Μία επιπλέον παράσταση στις 9/1









